Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да преборим сивото гниене по ягодите

21 май 2024, 11:28 часа

Отглеждането на ягоди е изпълнено с радост и нетърпение, особено когато плодовете започват да зреят. Въпреки това, разочарованието често идва в най-неочаквания момент, когато зрели плодове започват да загниват. Причината за този проблем е гъбното заболяване, известно като сиво гниене, което се причинява от гъбата Sclerotinia fuckeliana, известна и с конидиалния си стадий като Botrytis cinerea. Това е икономически най-опасната болест по ягодите и е разпространена във всички райони, където те се отглеждат.

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Симптоми и разпространение на сивото гниене

Сивото гниене засяга основно зелените плодове на ягодите, но не щади и узряващите, и зрелите. Освен плодовете, гъбата напада и листата, дръжките, цветните пъпки, венчелистчетата и стъблата. През зимата гъбата презимува в растителните остатъци. При благоприятни условия напролет, като влажно и хладно време, тя започва да инфектира цветовете на ягодите със спорите си, като се развива бавно през целия период на цъфтеж. Влажните условия допълнително стимулират развитието на гъбата, която започва да напада развиващите се плодове. В рамките на няколко дни тя може да започне вторично продуциране на спори, осигурявайки постоянно наличие на зараза през периода на плододаване.

Фактори, допринасящи за развитието на болестта

Високата влага е най-важният фактор за развитието на сивото гниене. Допълнителен риск представлява и едностранното азотно торене, което също може да увеличи вероятността за разпространение на болестта.

ягоди

Методи за предотвратяване на сивото гниене

1. Мулчиране и поддръжка на почвата

Мулчирането на почвата е един от ефективните методи за намаляване развитието на сивото гниене. Освен това, редовното унищожаване на растителните остатъци е ключово за предотвратяване на заразата.

2. Правилно засаждане

За да се избегне инфектирането на стъблата, е важно разсадът да не се засажда твърде дълбоко. Това ще помогне на растенията да се развият здраво и устойчиво.

Гниене на ягодите - ефективни методи за спасяване на реколтата

3. Приложение на фунгициди

Използването на фунгицидни препарати е ефективно, ако се прави правилно. Пръсканията трябва да се извършват в началото на цъфтежа и непосредствено след него. Броят на пръсканията зависи от конкретните агрометеорологични условия. Важно е да се редуват различни препарати, за да се предотврати резистентността на гъбата. Спазването на карантинните срокове на използваните препарати е задължително. В периода на зреене и беритба на ягодите трябва да се използват само контактни фунгициди.

Сивото гниене е сериозен проблем за ягодовите насаждения, но с правилната грижа и превантивни мерки, може да бъде контролирано. Мулчирането, правилното засаждане и внимателното приложение на фунгициди са ключови стъпки в борбата срещу тази болест. Следвайки тези съвети, можете да се радвате на здрави и вкусни ягоди, без разочарованието от загниващи плодове.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес