Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поливаш растенията през зимата?

04 януари 2022, 12:10 часа

Ако сте пропуснали да подготвите балкона и терасата за студения сезон, вижте няколко съвета как да запазите растенията до следващата пролет.

За да защитим растенията за зимата, нека ги внесем на закрито.

Най-простото и най-непосредствено решение, то е тривиално - да внесем нашите растения в къщата, на площадката, на стълбището или в гаража. Поставете ги на слънчево място, може би близо до прозорец, но далеч от преки източници на топлина (като камини, радиатори и др.), които изсушават въздуха - състояние, което растенията не харесват особено.

Корени: ахилесовата пета от растенията

За да защитите растенията през зимата, е важно, ако не можете да ги внесете вътре, да защитите корените, които са най-деликатната част на растението, защото те не може да се възстановят, ако замръзнат. За да направите това, можете просто да поръсите земята с малки кори, парчета дърво, слама, торф или сухи листа. Не забравяйте обаче, че първо трябва да премахнете всички плевели, които могат да пречат на растението да се справи с така или иначе трудните условия. Тази техника се нарича мулчиране: за да я приложите по най-добрия начин, оформете малка могила, която ще поддържа топлината, идваща от земята, и ще блокира студа.

Да покрием саксиите

Един дебел, плътен чувал, увит около саксията, е достатъчен, за да помогне на растението (и корените му) да останат здрави и да им е топло. Ако желаете, можете също да напълните торбичка със слама, вестник или платове, за да подобрите ефекта срещу студ и да предотвратите твърде много промени в температурата на земята.

Стъблото на растението

След като защитите корените, помислете и за стъблото и листата: направете своеобразна качулка на растенията с нетъкан текстил, който изолира, но позволява транспирация. Не забравяйте обаче, че това не е водоустойчив материал: затова поставете растенията на защитено място, може би с южно изложение или поне на защитено от вятъра. След това не забравяйте, че добро количество светлина никога не трябва да липсва, в противен случай растенията ще пострадат твърде много, затова оставете отвори, които да позволят обмен на въздух, за да се избегне образуването на мухъл.

Малко полезни допълнителни стратегии:

За да предпазите растенията през зимата, също е полезно да запомните, че трябва да обърнете внимание на поливането: никога не го забравяйте, но избягвайте да сипвате прекалено много вода, защото ако тя се застои, може да замръзне растението.

Ако нямате начин да приложите някоя от тези стратегии и вашите растения трябва да останат на терасата, преместете ги до стената, която ще даде част от домашната топлина и на тях. По-добре е да не ги оставяте близо до парапети и железни елементи: те са най-студените.

Оставете растенията на земята, но ги изолирайте от пода със слой полистирол. Ако поставите скъпоценните си растения на рафтове или повдигнати повърхности, рискувате да ги изложите повече на студен въздух.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес