Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да отгледаме зеленчукова градина на прозореца през януари и февруари?

16 януари 2024, 11:22 часа

Салата от пресни краставици и домати, отгледани със собственоръчно в апартамент в средата на зимата, е напълно възможно, ако изберете правилния сорт растения и вземете предвид техните нужди.

Зеленчукова градина на перваза на прозореца е отлично решение за тези, които се грижат за здравословното хранене и също изпитват носталгия за лятото.

За да оборудвате пълноценна домашна градина, трябва да придобиете не само просторни саксии или други контейнери, но и да купите фитолампи, добра почва и торове. Основното е да изберете правилния сорт и внимателно да се грижите за вашите зелени домашни любимци.

Плюсове от засаждане през ЗИМАТА: Градинарите споделят

Краставици

Краставиците растат много бързо. Още 7-9 седмици след засаждането пресните краставици могат да бъдат отстранени от клона и нарязани на салата. Те са непретенциозни, отглеждането им на перваза на прозореца е задача, достъпна дори за градски жител, който няма опит в градинарството. Но преди всичко трябва да изберете правилния сорт, а именно: краставиците трябва да са самоопрашващи се хибриди, ранно узряване, устойчиви на храст и сянка.

Изберете перваза на прозореца от южната или източната страна за зимната градина. Днес се продават автономни „умни“ оранжерии с отопление, осветление, напоителни системи и т.н. Но за начало можете да се справите с обикновени саксии и вани, почва от градинарски магазин и фитолампа. За бърз растеж краставиците се нуждаят от температура 22-24 градуса и постоянно, но умерено влажна почва.

Домати

Когато избирате сорт, обърнете внимание на нискорастящите и дори джуджета. Не избирайте големи размери - малките домати узряват по-бързо. Има самоопрашващи се хибриди, предназначени специално за домашно отглеждане.

Доматите обичат светлината, така че през зимата, през нощта, те се нуждаят от допълнително осветление. Те не се страхуват от течение, което означава, че можете безопасно да проветрите стаята. Оптимална температура: през деня - 22-25 градуса, през нощта - около 17 градуса. Доматите трябва да се поливат рядко, но обилно.

Създайте красива ЗИМНА градина: Заложете на тези растения

Чушка

Чушката има значителен недостатък - можете да опитате реколтата 5-6 месеца след появата на първите издънки. Когато избирате подходящ сорт, имайте предвид: да са самоопрашващи се хибриди, но при чушките - универсални, подходящи както за открит терен, така и за домашно отглеждане. Необходимо е да го предпазите от течения, редовно да разравяте почвата и да я предпазвате от листни въшки. Удобната температура за сладките пиперки е 20–26 градуса.

Люта чушка

Важно правило е никога да не засаждате люти и сладки чушки една до друга. Растенията ще се опрашват взаимно и в резултат на това всички зеленчуци ще се окажат лютиви. Но дори и да не харесвате вкуса му, лютите чушки могат да бъдат засадени по естетически причини - храстите, осеяни с ярки чушки, изглеждат много живописни.

За да расте и плододава добре, пиперът се нуждае от висококачествена почва, много светлина, редовно поливане и торене. Първо, семената трябва да бъдат засадени на разсад на дълбочина 1-1,5 cm, покрити с филм и поставени на топло място. Навлажнете със спрей бутилка. Когато се появят първите листа, пресадете в голям съд, до 5 литра.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес