Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да наторите малините преди зимата?

26 август 2024, 08:52 часа

Едно от важните условия за грижа за малините е подготовката на храста за зимата. Неподготвеният храст също ще презимува, но разликата в добива може да бъде значителна. Ако всичко е направено правилно този сезон, следващата реколта ще бъде безпрецедентна.

Подготовка на малините за зимата с правилно торене

Има много народни вариации относно торенето на малиновите храсти. Но най-добре е да подготвите ягодоплодните храсти за зимуване като добавите фосфорни и калиеви торове. Градинарите трябва да обърнат внимание на суперфосфата и калиевия магнезий. Предимството на минералните торове е лесното им приложение, изчисляване на дозировката и гарантирана ефективност.

Трябва ли да се режат малините през август?

Можете да приготвите разтвор или просто да поръсите тор около храста. Един квадратен метър площ ще изисква половин чаша суперфосфат и една трета чаша калиев магнезий. Ще бъде по-добре да приложите сух тор. Благодарение на тези торове, малините ще растат добре и ще дадат богата реколта.

От втората половина на лятото малините почти не се нуждаят от азотни торове, ако са били приложени изцяло от пролетта. За ремонтантни сортове с късно плододаване - в края на август-септември, такова торене също не е напълно полезно, дори ако се планира пълна есенна резитба. Мощните едногодишни издънки отнемат много сила от кореновата система и също така черпят хранителни вещества от зреещите плодове. 

Но това не означава, че азотът трябва да бъде напълно изключен. Той продължава да играе активна роля в метаболизма, но е необходим в много малки количества. В тази доза присъства в специални „есенни” торове или в някои видове органични вещества. Ако планирате да използвате прости торове, тогава е по-добре да се съсредоточите върху фосфорно-калиеви торове.

През есента трябва да наторите малиновите храсти поне веднъж - 3-4 седмици след края на плододаването. Тези дати са доста лесни за проследяване за обикновените сортове. При ремонтантните сортове всичко е малко по-сложно. Може да дават плодове почти до края на септември, а след месец (в края на октомври) вече е късно за торене. Следователно ремонтантните малини се подхранват малко по-рано - веднага след прибиране на реколтата или дори по време на узряването на плодовете, а високодобивните сортове се нуждаят от повишени количества хранителни вещества.

Простите минерални фосфорни и калиеви торове съдържат най-важните „есенни“ макроелементи за малините. Те повишават имунитета, укрепват кореновата система и „работят“ дълго време. Сред тези торове се препоръчват:

  • суперфосфат (20-25 гр на храст);
  • калиев магнезий (20-30 гр);
  • калиев сулфат (15-20 гр);

Това е минималното количество хранителни вещества през есента. Ако почвата е доста плодородна и храстите са били наторени през пролетта и лятото с препарати с продължително действие, тогава такива торове може да са достатъчни, за да подготвят напълно растенията за зимуване. Но в повечето случаи малините, както и другите трайни насаждения, постепенно отнемат всички ценни хранителни елементи от плодородната почва и през есента те ще се нуждаят не само от фосфор и калий.

Ако торите малините така, ще получите 10 пъти по-богата реколта

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес