Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да накарате орхидеята да цъфти - 2 домашни тора

05 март 2024, 16:01 часа

Орхидеята е красиво цвете, което се отличава със своята претенциозност. Ако искате тя да ви зарадва с цъфтежа си, трябва да се грижите правилно за нея.

Ако са допуснати грешки, например растението не получава необходимото количество влага или саксията с него е в тъмен ъгъл, цъфтежът му ще забави. В ситуация, в която условията са изпълнени, допълнителните естествени торове могат да помогнат.

Подхранване на орхидея

Опитните цветари и домакини разчитат на два естествени и напълно безплатни тора.

Първият се прави от бананови кори. Тази инфузия трябва да се съхранява на топло и хладно място в продължение на два дни преди употреба. Преди поливане продуктът трябва да се смеси с четири части вода.

Най-добрият тор за орхидеята се приготвя от кората на този зеленчук

Допустимо е използването на оризова вода за пръскане на корените и листата. За да направите това, просто трябва да оставите зърната във вода за половин час. Разтворът трябва да се настоява в продължение на седмица, а преди употреба е необходимо оризовата вода да се разреди с чиста течност.

Не прекалявайте с торовете. Например, може да използвате оризова вода веднъж месечно, като наливате не повече от 5 чаени лъжички от продукта във водата за поливане.

Поливането с банановата инфузия може да се прилага веднъж на две седмици.

Грижа за орхидеите 

Орхидеите обичат влажен въздух - 50-80%. Те трябва да се пръскат, но по специален начин. Влагата трябва да достига до листата от долната страна. Избягвайте попадането на капки върху съцветията и местата, където листата се съединяват със стъблото. Някои градинари препоръчват да покриете цветята с влажна кърпа.

Растенията се чувстват добре на чист въздух: на балкон или лоджия. Но те се страхуват от течения. Почвата трябва да има дренаж под формата на камъчета. Това ще предотврати загниването на корените.

Не преполивайте растението или то ще започне да гние. Орхидеите обичат влагата, но в естествената си среда поемат толкова, колкото им е необходимо. Останалото отива в долните слоеве на почвата.

Технологията за напояване на това цвете е следната:

  • Поставете саксията в съд (леген или по-голяма тенджера) с утаена вода със стайна температура и полейте саксията директно в съда с помощта на лейка. Течността трябва да запълни съда около 1/3. Това е достатъчно, за да може почвата да поеме необходимото количество влага. Ако излеете повече, корените ще станат влажни.
  • За да накиснете орхидеята, трябва да я държите във вода за 15-20 минути. Следете младите корени: когато поемат достатъчно влага, те ще станат ярко зелени. Ето защо е препоръчително да отглеждате орхидеи в прозрачни саксии.
  • Извадете саксията и оставете излишната влага да се отцеди - това може да отнеме час. А през зимата, по-добре е да оставите цветята да изсъхнат цяла нощ, за да не замръзнат мокрите корени.

Поливане на орхидеята - ето как е правилно да се прави
 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес