Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да накараме орхидеята да цъфти?

18 септември 2023, 20:33 часа

Много хора знаят, че преместването е истински стрес за орхидеята. Орхидеята реагира на позицията си спрямо източника на светлина. Ето защо, ако има нужда да пренаредите саксия с растение, е необходимо да го поставите с обичайната му страна, обърната към светлината. Освен това не местете орхидеята, докато поливате. Движението влияе неблагоприятно на растежа на цветето, особено в момента, в който се появи дръжката.

Обърнете внимание на корените

Както знаете, корените на орхидеите участват активно в процеса на фотосинтеза - така че е важно да се гарантира, че те имат достатъчно светлина. Тъй като не се препоръчва повторно преместване на орхидеята, струва си да се погрижите за корените предварително. Например, вместо керамични саксии, по-добре е да използвате прозрачни пластмасови контейнери с много дренажни отвори. Не се препоръчва използването на контейнери с гофрирани.

6 полезни съвета за отглеждане на ОРХИДЕИ у дома

Погрижете се за осветлението

Слънчевата светлина е много важен фактор, влияещ върху цъфтежа на орхидеята. Без пълна дневна светлина (10-12 часа на ден) тези растения няма да цъфтят. Ето защо през есента и зимата, когато има много малко естествена светлина, цветята трябва да бъдат осветени с лампи.

Ако една орхидея пусне дръжка през есента или зимата, трябва да се внимава тя да не умре поради късата дневна светлина. Без допълнително осветление в тъмния сезон дръжката може да спре да се развива или да изсъхне. Ако не е възможно да се освети цялото растение, достатъчно е да се осигури осветяване само на върха на цветоноса.

Поливайте вашата орхидея правилно

Трябва да поливате орхидеята, след като почвата изсъхне - това ще позволи да се избегне гниенето на корените. Тези изисквания важат както през лятото, така и през зимата и се отнасят както за деца, така и за възрастни растения. Тук обаче има някои изключения. След като орхидеята избледнее, поливането трябва да се намали с около месец.

Друго важно условие за цъфтежа е влажността на въздуха. Ако е недостатъчно, орхидеята може да спре да расте или неразтворените пъпки и цветя да изсъхнат преждевременно.

За да увеличите влажността в помещението, където расте орхидеята, можете да поставите чиния с вода до цветето.

Орхидея - 6 начина да отгледате цял букет само от 1 пръчка

Хидратиране на орхидеята

За подхранване на орхидеи се препоръчва използването на формули на базата на фосфор и калий, тъй като те ги стимулират.

Един от начините да стимулирате цъфтежа е да „шокирате“ орхидеята малко: намалете поливането или преместете саксията на по-хладно място.

Период на покой при орхидеите

След цъфтежа орхидеята навлиза в период на почивка, когато започва да натрупва сили за нов цъфтеж. Грижата по това време не се различава от грижата през други периоди. Цветето все още се нуждае от добро поливане, висока влажност, достатъчно осветление и редовна профилактика срещу болести и вредители.

Що се отнася до торенето, тяхната честота и обем през периода на почивка трябва да бъдат намалени. Ако има нужда от презасаждане на орхидея, тогава моментът да направите тази процедура е сега, когато растението не цъфти.

Пресаждането е необходимо, ако корените стърчат от дренажния отвор или почвата изсъхва бързо след поливане. По правило необходимостта от тази процедура се появява след 2-3 години.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес