Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да накараме орхидеите да цъфтят: две прости рецепти

11 февруари 2024, 15:27 часа

Орхидеите отдавна са заели своето място на нашите первази. В наши дни, изглежда, никой не смята тези екзотични растения за твърде деликатни и капризни. Освен това, през цялото време се появяват нови препоръки за грижа, които ви позволяват да постигнете добър растеж и буен цъфтеж.

Орхидеите са стайни растения, изискващи относително ниска поддръжка в сравнение с други цветя, но когато става въпрос за цъфтеж, нещата могат да станат малко по-сложни.

Орхидеите обикновено цъфтят на всеки 8-12 месеца, но има няколко начина да ги накарате да цъфтят по-често. Ето какво трябва да се направи, за да се стимулира цъфтежа на орхидеите. Осветлението, температурата и резитбата са само част от факторите, които могат да повлияят на цикъла на цъфтеж. Поливането и торовете са не по-малко важни.

Грижа за орхидеята

Чай от бананови кори

Домакиня споделя за  фантастични резултати, като е добавила две кухненски съставки към водата, която използва за поливане на своята орхидея. Тя препоръча подхранване на фаленопсис с бананов чай ​​и оризова вода, за да се стимулира цъфтежа ѝ.

Тъй като банановата кора съдържа калий, фосфор и калций, експертите одобриха този метод.

Направете чай от бананови кори, като накиснете пресни бананови кори във вода за 48 часа, след което ги разредете с четири части вода. Като алтернатива, градинарите могат да нарежат банановите кори на тънки ивици, да ги изсушат на слънце в продължение на два дни и след това да ги смелят на фин прах, който може да се добави към саксията с орхидеи.

Тази вода ще съживи дори умиращата орхидея

Оризова вода

Оризовата вода може да се използва и върху орхидеи, за да даде на растението тласък, подобен на банановата вода. Тъй като оризовата вода съдържа следи от азот, фосфор и калий, както и нишесте, което подхранва полезните микоризи по корените, това я прави много добър органичен тор, казват експертите.

За да приготвите оризово конджи, започнете с накисване на малко количество ориз (всеки сорт е подходящ) във вода за 30 минути или повече, прецедете водата в бутилка или буркан, оставете я да ферментира за една седмица и я съхранявайте далеч от пряка слънчева светлина.

Експертите призоваха разтворът да диша, така че завийте хлабаво капачката на бутилката или я покрийте с пореста кърпа, за да позволите на въздушния поток да влезе.

След седмица разредете разтвора с равно количество вода и напръскайте корените и листата. Листното подхранване с оризова вода също има някои предимства като ефективен инсектицид за стайни растения.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес