Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да гарантираме изобилен цъфтеж на люляка: 6 съвета

21 юни 2023, 16:00 часа

Защо люляка може да не започне да цъфти. Какви може да са причините люлякът да не цъфти?

1. Правилно посаждане

Люлякът не си пасва добре с всички растения. Ако го засадите близо до горски плодове, може да изпитва недостиг на хранителни вещества. Не е най-добрият избор и да му сложите туя, дъб и други дървета с подобна коренова система.

2. Липса на подхранване

Люлякът има нужда от подходящо подхранване, включително компост и редовно поливане.

Дори не сте предполагали за тези лечебни свойства на люляка

3. Постоянното пресаждане

Пресаждането на люлякът всяка година не му дава възможност да се вкорени в почвата. Растението има нужда от няколко години покой, преди да започне да цъфти.

4. Качество на почвата

Деоксидирането на почвата е важно, за да се осигури обилен цъфтеж на люляка. Допълнителното торене с дървесна пепел е препоръчително.

5. Издънки

Издънките на люляка трябва да бъдат премахнати още в началото, за да се осигури достатъчно енергия за цъфтеж. Ако оставите издънките да се развиват, растението няма да има достатъчно ресурси за цъфтеж.

Кой град е известен като „града на люляците“ в България?

6. Късане на клони 

За да се наслаждате на цветовете на люляка през следващата година, трябва да бъдат чупени само цветовете, а не целите клони. Честото късане на клони може да намали цъфтежа.

За да гарантирате изобилен цъфтеж и невероятен аромат на люляка във вашата градина, следвайте тези съвети. При покупката на цветя, знайте в какъв свят цъфтят, за да ги разположите правилно в градината си.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес