Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Животни, които могат да увредят чушките в градината: Как да ги предпазите?

19 май 2023, 18:40 часа

Градинарите обичат да добавят чушки в зеленчуковите градини, защото се отглеждат сравнително лесно, предпочитани са за трапезата и са много полезни. Основните щети по пипера причиняват насекоми и вредители, като червеи, рогови червеи и армейски червеи. Но ако сте изключили тези вредители, може би се чудите какви животни ядат пипер и защо реколтата ви е увредена?

Животни, които могат да увредят пипера

За отглеждане на чушки в градината се полагат много грижи, усилия и внимание. И всичко това може да бъде унижощено само за една нощ. За да се справите с проблема или да го предотвратите, разберете кои са животните, които могат да нанесат щети на вашата реколта от чушки.

ТОП 5 зеленчука, които да включите в домашната градина

Зайците ядат ли пипер?

Зайците са склонни да избягват растенията с пипер, но могат да опитат от млади, току-що засадени разсади от пипер. Зайците също могат да ядат чушки (плодовете) и могат да бъдат привлечени от сладостта, когато тези зеленчуци достигнат зрялост.

Ядат ли елените растения пипер?

Като членове на семейството на нощниците, чушките не са сред предпочитаните храни на елените. Гладните елени обаче ще ядат почти всичко. Обикновено има много желан фураж по време на вегетационния период, но сушата може да привлече елени в добре напоена градина.

Растението от пипер може да е унищожено от млад елен, който просто е опитал, за да пробва. Въпреки че елените обикновено не ядат растения от пипер, те могат да нанесат големи щети, докато се разхождат из градината.

Колко често трябва да поливате чушките в градината?

Как да защитим растенията пипер от животни?

Възпиращите спрейове, покривалата на редовете и тактиките за плашене могат да осигурят временна защита от животински вредители. Тези методи са добри, за да сплашите животните, които унищожават чушките ви. Поставят се, когато разсадът се трансплантира в градината и се отстранява, когато растенията пипер се утвърдят.

Други варианти за спиране на нашествениците е поставяне на огради, стени или високи тунели – това е по-трайно решение за защита на градинските растения. Така животните няма да имат достъп до растенията и ще предотвратите големи щети.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес