Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Използвайте ЧЕСЪН, за да стимулирате цъфтежа на вашите орхидеи

27 юни 2023, 13:00 часа

Орхидеите са прекрасни домашни растения, но може да бъде предизвикателство да ги отглеждате и да гарантирате буйния им цъфтеж. Една интересна техника, която може да изпробвате, е използването на чесън. Чесънът има положителен ефект върху растежа на орхидеите и може да помогне за стимулиране на цъфтежа на вашите зелени красавици. Ето как можете да използвате чесън за постигане на по-изобилно разцъфтяване на вашите орхидеи.

Необходими съставки и приготвяне

За да подготвите сместа от чесън, вода и янтарна киселина, ще ви трябват следните съставки:

- 1 литър вода

- 3 скилидки чесън

- 1 таблетка янтарна киселина

Чесънът спасява ОРХИДЕИТЕ! Разберете как да се възползвате от тези негови свойства

Започнете, като разтворите таблетката от янтарна киселина в гореща вода. Нарежете чесъна и го намачкайте с нож. Когато течността се охлади, добавете смачкания чесън. Поставете сместа в стъклен буркан и я оставете да се накисне в продължение на 24 часа. Преди да започнете да поливате орхидеите, прецедете чесновата вода през сито. Разредете получената течност в купа с вода и може да напоите растенията по метода на частично потапяне. За най-добри резултати, използвайте тази техника не повече от 1 път на месец.

Стимулиране на растежа и цъфтежа

Използването на чесън за поливане на орхидеите може да има няколко положителни ефекта върху растежа и цъфтежа им. Чесънът помага за стимулиране на буйния цъфтеж на фаленопсиса - един от най-популярните видове орхидеи. Янтарната киселина, която добавяте към сместа, помага за укрепване на корените на растенията и ги прави по-устойчиви на вредители и други неблагоприятни фактори.

Вашите орхидеи се нуждаят от чесън, ето как да го използвате

Сместа от чесън, вода и янтарна киселина се разтваря във вода и се полива орхидеята чрез частично потапяне на корените. Това позволява на растението да абсорбира необходимата влага и хранителни вещества от сместа, което подпомага здравия растеж и разцъфтяване. Ако използвате тази техника правилно, след около 14 дни трябва да забележите поява на ново стъбло.

Важни напътствия и предупреждения

Когато приготвяте сместа от чесън, вода и янтарна киселина, имайте предвид някои важни детайли: Янтарната киселина се разтваря с гореща вода, но сместа трябва да се охлади напълно преди да добавите смачкания чесън.

Чесновата вода за поливане на орхидеи може да се съхранява дълго време, но ако добавите янтарна киселина, трябва да я използвате в рамките на следващите три дни.

Направете това и орхидеята няма да спира да цъфти

Бъдете внимателни и не използвайте чесновата вода за поливане на орхидеи повече от веднъж на месец. Прекомерното поливане може да навреди на растението и да доведе до гниене на корените.

Използването на чесън за отглеждане на орхидеи може да бъде интересен и ефективен метод за стимулиране на цъфтежа и растежа им. Изпробвайте тази техника и се наслаждавайте на прекрасните цветове и здравето на вашите орхидеи.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес