Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изпитани съвети за богата реколта с патладжани

30 юни 2023, 12:59 часа

Патладжанът е вкусен зеленчук, който се консумира целогодишно. Той има дълъг вегетационен период и е чувствителен към факторите на околната среда, светлината и почвата.

Правилната подготовка на растенията, преди да бъдат засадени на постоянно място, както и грижите, които се полагат след това, ще помогнат за правилното вкореняване и адаптация.

Патладжанът е култура, която има големи листа и слаба коренова система. Това е и причината за тяхната трудно преживяване след пресаждането. За да премине този период успешно, трябва да се положи комплексна подготовка на разсада и да се полагат подходящи грижи след това.

Как да закалите разсада, преди да го посадите на постоянно място ?

Това е много важен момент, особено ако разсадът е бил отглеждан в затворено помещение. Патладжанът е топлолюбиво и чувствително растение – изпитва силен стрес и отслабва при изменение на условията на отглеждане. Времето за закаляване е около 10 дни, като температурата трябва да бъде поне 14 градуса на сянка. Първите 3 дни трябва да прекарат около 3 часа на открито, но е нужно и засенчване, което постепенно се увеличава. Излагането на директна слънчева светлина трябва да става постепенно. Също така е препоръчително растенията да прекарат поне 2-3 нощи на открито, преди да бъдат засадени. Това ще ускори тяхната адаптация.

Най-добрият разсад който ще направите от домати, чушки и патладжан!

Какъв режим на поливане е подходящ за патладжана ?

Заедно с началото на закаляване на разсада е нужно да се увеличат интервалите между поливанията, като количеството вода не бива да се намалява. Почвата в контейнерите на растенията след поливане трябва да бъде хубаво намокрена, като тя ще изсъхне чрез увеличаване на продължителността на периодите между отделните поливания. Температурата на водата трябва да е между 22 и 25 градуса.

Как да подхраните разсада, преди да го засадите за постоянно ?

Хубаво е 5-6 дни преди пресаждането да подхраните растенията. По този начин ще им помогнете да се адаптират по-лесно и да бъдат по-устойчиви на промените. Подходящи за фосфорно-калиевите торове или комплексен тор, който има преобладаващ фосфор и калий. На пазара има огромно разнообразие и от торове за разсад.

Как да подготвите почвата за разсад ?

Подготовката на почвата се прави есенно време, за да се премахнат плевелите. Вграждането на органични вещества ще подобри структурата, защото патладжанът не обича дълбокото окопаване. През пролетта се е добре да се използват комплексни торове или суперфосфат, защото патладжанът не обича хлор. Може да се прилагат и органични торове, но това трябва да стане 7-10 дни преди засаждането. Почвата трябва да се обработи добре и се препоръчва използването на биологичен препарат, който съдържа триходерма и ще предпази растенията от заразяване с гъбични заболявания и други почвени патогени. Задължително е патладжанът да се засажда в топла и влажна почва.

Как да оцените външния вид на разсада, преди да бъде засаден ?

Той трябва да е достигнал височина 12-15 см. и да има поне 5-7 истински листа. Няма проблем да има и цветни пъпки. Имайте предвид, че прерасналите растенията се вкореняват доста трудно и бавно.

Как правилно да засадите патладжана ?

• Дълбочината на засаждане трябва да бъде същата като тази, при която са били в контейнера.

• Ако засадите разсада на по-голяма дълбочина рискувате да се появи загниване на кореновата шийка.

• Силно препоръчително е почвата да се мулчира след засаждане.

Най-често използваната схема на засаждане е 60-70 см. в междуредията и 30см. в редовете. Засаждането обикновено се прави вечерно или нощно време.

Толкова вкусни стават тези патладжани на фурна, че не могат да им устоят дори тези, които не ги обичат

Как да обработвате растенията след засаждането ?

7 дни след засаждането е добре да обработите листно с биопрепарат. Това ще даде възможност на растението да се справи успешно с дългосрочните последствия от посадъчния стрес, което се дължи на биологично активните вещества. Те се произвеждат от полезните бактерии, които се съдържат в препаратите. Листното третиране ще предпази патладжана от инфекции с фитопатогени през периода на уязвимост.

Какви агротехнически практики може да приложите след засаждането на разсада ?

За да се получи добро вкореняване на растенията трябва да има засенчване през първите 3-4 дни след засаждането. През първата седмица трябва да поливате ежедневно, като е препоръчително това да става с фин спрей и да се пръска както почвата, така и самото растение. Подхранването се прави 10-15 дни след засаждането, като може да използвате минерални или органични торове. Ако искате да ускорите растежа, използвайте оборски или птичи тор. Дървесната пепел е задължителна за използване, като тя трябва да е 200 грама на 10 литра вода. Минералното подхранване се прави с разтвор на суперфосфат (40-50 грама) и амониена селитра (10 грама) на 10 литра вода.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес