Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искате да отгледате чушки в апартамента си? Ето как да го направите ПРАВИЛНО

22 юни 2023, 09:44 часа

Чушките, или пиперът, са устойчиви на сянка и лесно се адаптират към условията на околната среда. Въпреки че чушките се смятат за капризна култура, ако ги отглеждате в апартамент, те не само ще растат и цъфтят, но и ще дават голяма реколта до 3-4 пъти годишно. 

Градинарите разкриват най-добрата ГРИЖА за чушките в домашната градина

Най-често в апартаментите се отглеждат люти сортове чушки, защото се смята, че те са най-непретенциозни. Процесът на отглеждане започва със засяване на семената, което може да се направи през пролетта. Разсадът се пресажда в саксии с подходяща почва за зеленчуци и се грижи за добър дренаж и обогатяване с биохумус.

В началния етап чушките се нуждаят от много светлина, така че използването на допълнително осветление може да насърчи по-ранен цъфтеж и плододаване. Когато разсадът е достатъчно зрял, градският фермер го премества на терасата, където осигурява подходящо осветление за растенията.

Направете това и цяла зима ще имате печени чушки в буркани

Важен елемент от отглеждането на чушките е оформянето на растенията. След като се появят първите разклонения, трябва да се оставят само най-силните стъбла, които ще продължат да се разклоняват. Постоянното премахване на излишните стъбла и оформянето на четири основни стъбла на растението ще допринесе за успешното изграждане на "стена" от чушки.

За поливането на чушките е необходимо редовно и обилно поливане. В горещите летни месеци растенията се нуждаят от 2-3 литра вода на ден. При липса на поливане цветовете на чушките могат да опадат, а листата да избледнеят. Освен това, важно е да се обезпечи самоопрашване на растенията, като леко се потупват стъблата сутрин и вечер.

След такова подхранване, чушките растат като луди

Подхранването по време на растежа е от съществено значение. Може да използвате течен тор за цъфтеж на цветни растения и да го прилагате при всяко поливане. Освен това е препоръчително да се подхранва с калций веднъж седмично.

На по-късен етап, след около 120 дни, стъблата на чушките трябва да бъдат прищипани, за да се контролира височината им и да се насърчи разклоняването на нови издънки. С редовни грижи и внимание, отглеждането на чушки на терасата може да бъде успешно и да донесе голяма реколта.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес