Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грижи за китайската роза, за да цъфти обилно цяло лято и съвети за борба с вредителите

26 юли 2023, 10:57 часа

В България доста хора отглеждат китайска роза. Тя не е много капризно растение, но все пак си има своите особености. Китайската роза представлява компактен, силно разклонен храст или дръвче, което може да достигне 2-3 метра височина. Листата ѝ са тъмнозелени, удължено яйцевидни, с назъбени краища и стават до 15 см. Цветовете ѝ са едри – от 9 до 12 см. в диаметър, доста кичести. Цветът им може да бъде от бял до жълт, наситено розов до тъмночервен. Цъфти лятно време в продължение на няколко месеца.

Китайската роза най-обилно и продължително цъфти, когато има ярка светлина, топлина, умерена въздушна влажност и почвата ѝ е постоянно влажна. Не ѝ се отразяват добре директните слънчеви лъчи и течението. Издържа и на сянка, но ако няма достатъчно светлина, няма да цъфти и да се развива. Ако поставите китайската роза на светло място още през пролетта ще се появят първите ѝ пъпки и ще цъфти цяло лято.

Как да се грижим за китайската роза?

През лятото може да изнасяте растението навън, но трябва да му осигурите засенчване през обедните часове, да го поливате ежедневно и редовно да го подхранвате с органични и минерални торове. След края на август подхранването трябва постепенно да се намали, а през зимата да се полива по-рядко. Китайската роза не бива да се отглежда на температура под 15 градуса.

Ако вашето растение зимува в отоплено помещение и се зарази с щитоносни въшки, те ще се развиват постоянно и се размножават с бързи темпове. Ако китайската ви роза вече е нападната от тези вредители, ще откриете възрастни женски въшки – те са по-едри, покрити с щитче и са неподвижни. Ще откриете и млади ларви с оформящи се щитчета, които също не се движат и млади току-що родени ларви, които са жълти или оранжеви на цвят. Младите ларви са неподвижни и много приличат на листни въшки. За съжаление, въшките се пренасят изключително лесно при допир на растенията и дори от вятъра и насекомите.

Ако китайската роза не е силно засегната от въшки, може да използвате сапунен разтвор, за да се опитате да отмиете вредителите и техните яйца. Може да използвате и тампон, напоен в денатуриран спирт, който лесно разтваря насекомите. Ако растението ви е по-силно засегнато от вредителите, по-добре използвайте препарати за пръскане, защото те по-силно засягат ларвите. Възрастните въшки имат по-плътни щитчета и са трудно уязвими, затова трябва да пръскате там, където сте забелязали, че има медена роса. Използвайте препаратите ежедневно, докато престане да се образува.

Как да се грижим за китайската роза през зимата

Най-вероятно ще успеете да премахнете въшките от китайската роза, но тя ще преболедува и ще има нужда от повече грижи, за да успее да се възстанови. Поливайте я по-често, но с малко количество вода и леко разрохвайте почвата.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес