Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градинарите споделят: Методи за поддържане на влажността на почвата през ЛЯТОТО

03 юли 2023, 13:35 часа

През лятото е много важно да поддръжате влажността на почвата, за да имате успешна градина. Добрите градинари споделят своя опит и дават няколко предложения как да се случи това.

Мулч

Опитните градинари използват мулч в градината, защото има много ползи. Помага на почвата да абсорбира по-добре влагата от дъждовната вода, забавя скоростта на изпарение и понижава температурата на почвата. Чрез мулчиране почвата остава разномерно влажна, което пък предотвратява гниене. Мулчът предпазва от ерозия и плевели. Градината ви ще изглежда много подредена и чиста.

Торба с мулч от кора е чудесен избор. Други естествени материали, сред които да избирате, са листа, слама, окосена трева или дори вестници. Първо трябва да се изчисти мястото от плевели, а след това почвата трябва да се затопли. Добавете мулч около 2,5 см до 7,5 см.

Техники и съвети за компостиране в градината

Хидрогел

Хидрогеловете се предлагат или на прах, или на кристали и понякога се наричат кристали за напояване на корените или гранули за задържане на вода. Те представляват полимери от акриламид и калиев акрилат, които абсорбират вода и набъбват до няколко пъти първоначалния си размер. С течение на времето хидрогеловете освобождават водата, която са абсорбирали обратно в почвата, като по този начин я поддържат влажна. Средният срок на годност на този продукт е пет години.

Компост

Друг начин за запазване на влажността в почвата е чрез компост. Естественият компост, смесен с горния слой на почвата, също ще помогне да се поддържа почвата влажна през летните месеци. Влагата ще се запази и ще се увеличат хранителните вещества като калий, калций, фосфор и азот. Чрез компоста се поддържа и здравословен pH баланс в почвата и се подобрява дренажа.

Домашен ускорител за компост: Как да направите свой собствен

Водна подложка

Друг неорганичен вариант е водна или капилярна подложка. Те са направени от абсорбиращ, полиетиленов филм или филцов материал, който улавя влагата и предотвратява изпарението, поддържайки почвата влажна.

Те са идеални за разсад и са чудесен начин за равномерно напояване на растенията. Саксиите се поставят върху подложката, която се поддържа мокра, и абсорбират необходимата им влага през дренажни отвори в дъното на саксията.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес