Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как лесно да отгледате ЛИМОН в саксия

26 юни 2023, 12:22 часа

Отглеждането на лимон в саксия е чудесен начин да имате красиво и полезно растение във вашата домашна обстановка. Ароматът на лимона ще озари стаята и ще впечатли вашите гости. Вместо да купувате вече отгледано лимоново дърво, е по-добре да го отгледате сами. Листата на лимоновото дръвче имат способността да почистват въздуха, унищожавайки множество бактерии. За да започнете процеса на отглеждане на лимон, трябва да следвате няколко важни стъпки.

6 причини да пиете вода с лимон

Избор на саксия и почва

За отглеждането на лимон в саксия ви е нужна саксия с височина около 15 см и диаметър 15-16 см. В долната част на саксията пробийте 5 до 10 малки дупки за добро отцеждане на излишъка от вода. Поставете дренаж, като използвате стар глинен съд или камъчета, които да предотвратят натрупването на мръсотия. За почвата изберете добре дренирана и богата на хранителни вещества почва за цитрусови растения.

8 безценни приложения на ЛИМОНА

Трансплантация и грижи за растението

Засадете малкото лимоново дърво в саксията и го поставете на балкон или прозорец, където да получава достатъчно светлина. Важно е върховете на листата да бъдат насочени към източника на светлина. През горещите летни дни, лимоновите дървета могат да бъдат изложени на пряка слънчева светлина.

Въпреки това, избягвайте често преместване на растението, тъй като то може да изсъхне. Поливайте лимоновото дърво, когато горният слой почва да изсъхва, като проверявате влажността на почвата чрез изстискване на малка щипка почва. Хлорът във водата може да навреди на растенията, затова оставете водата да постои в отворен съд за поне 24 часа преди да я използвате за поливане. През зимата, топлете водата до 30 градуса преди да я поливате. При поливане, насочете лейката към почвата, за да не увредите растението или излагате корените му.

Какви са здравословните ползи от пиенето на вода с лимон сутрин

Процесът на растеж

Не очаквайте бързи резултати от отглеждането на лимон в саксия. След купуването на малко лимоново дърво, можете да изчакате няколко години, преди да се превърне във впечатляващо дърво. През този период е важно да осигурите подходящи условия на растението и да му предоставите необходимите грижи.

Със своите красиви листа и приятен аромат, отгледаните в домашни условия лимонови дървета могат да бъдат гордостта на всеки дом. Следвайки съветите за отглеждане на лимон в саксия, вие ще можете да наслаждавате на свежи лимони и да се насладите на прекрасното растение във вашата обстановка.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес