Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да разберете дали почвата в градината ви е глинеста

03 април 2024, 05:35 часа

Преди да започнете да засаждате нещо в градината, трябва да отделите време, за да определите какъв вид почва имате. Много градинари (и хора като цяло) живеят в райони, където почвата има високо съдържание на глина. Глинеста почва също обикновено се нарича тежка почва.

Още: Ето как да закалите разсада си преди да го засадите в градината

Как да разберете дали почвата ви е глинеста

За да разберете дали имате глинеста почва трябва да започнете с наблюдение на градината. Едно от най-лесните неща, които можете да вземете под внимание е как почвата ви действа както във влажни, така и в сухи периоди.

Ако сте забелязали, че няколко часа или дори дни след проливни дъждове дворът ви е все още мокър, дори наводнен, може да имате проблем с глинеста почва.

От друга страна, ако сте забелязали, че след продължителни периоди на сухо време, земята в двора ви има тенденция да се напуква, това е още един знак, че почвата във вашия двор може да има високо съдържание на глина.

Нещо друго, на което трябва да обърнете внимание, е какви видове плевели растат във вашия двор. Плевелите, които растат много добре в глинеста почва, включват:

  • Пълзящо лютиче
  • Цикория
  • Подбел
  • Глухарче
  • Живовляк
  • Ако имате проблеми с тези плевели в двора си, това е още един знак, че може да имате глинеста почва. Ако смятате, че вашият двор има някой от тези признаци и подозирате, че имате глинеста почва, можете да опитате някои прости тестове върху нея. Най-лесният и най-нискотехнологичен тест е да вземете шепа влажна почва (най-добре е да направите това около ден, след като е валял дъжд или сте напоили района) и я стиснете в ръката си.

  • Ако почвата се разпадне, когато отворите ръката си, тогава имате песъчлива почва и глината не е проблемът.
  • Ако почвата остане слепена и след това се разпадне, когато я пробутате, тогава почвата ви е в добро състояние.
  • Ако почвата остане на буци и не се разпада при натискане, значи имате глинеста почва.
  • Още: Лесен експеримент за измерване рН на почвата

    Ако все още не сте сигурни дали имате глинеста почва, може би е най-добре да занесете проба от почвата си в местната консултантска служба или във висококачествен, реномиран разсадник. Някой там ще може да ви каже дали почвата ви е глинеста или не. Ако установите, че почвата ви има високо съдържание на глина, не се отчайвайте. С малко работа и време глинестата почва може да бъде коригирана.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес