Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да предпазим гроздето от оси - запазете реколтата си

25 юни 2023, 12:00 часа

Осите могат да причинят значителни щети на гроздето. Основната причина за образуването на цяла колония е оплодена оса матка. Именно с изграждането на гнездото й и последващото снасяне на яйца се свързва рязкото увеличаване на колонията през пролетта, когато културите цъфтят в градините.

В средата на юли нарастването на броя на осите достигат своя връх. Потомството първоначално се храни с протеинова храна, унищожавайки вредни гъсеници, всякаква мърша. В края на август попълването на колонията с нови насекоми намалява. Храненето им се променя. Предпочитание се дава на сладките храни. Зрънце, което е загубило целостта си, не се изяжда напълно от осата. Неговите останки са хранителна среда за пчели, мухи и други.

С нахлуването на оси, когато спешно трябва да спасите гроздето, можете да го напръскате със: разредете хлорофос (50 g) в 10 литра вода. Осите се хранят със сок от лозови плодове, които често са повредени от птици.

Грижа и подрязване на ГРОЗДЕТО: Кога и как?

Други начини за спасяване на гроздето от оси включва: Унищожаване на гнездата на оси. Именно там се намира осата майка и основният брой на колонията. Местоположението на убежището се наблюдава сутрин, когато осите излитат или преди залез слънце, когато се връщат. Унищожаването се извършва със специални инсектицидни препарати срещу оси.

С настъпването на тъмнината гнездото, пълно с насекоми от всички страни, особено в средата, се третира с химикали. Всички части на тялото трябва да бъдат защитени със защитно облекло. Маншетите здраво фиксирани. Главата трябва да е защитена с мрежа против комари.

Като източник на светлина се използва фенер с червено стъкло: осите не възприемат червените вълни.

За предпазване на чепките от оси и птици се използва специална защитна мрежа от полимерен материал. Монтира се на пътеката през лятото, предпазвайки гроздовете.

Ако разпръснете контейнери с вода около лозето, тогава птиците ще спрат да кълват плодовете, получавайки вода от поилките. Това означава, че няма да има причина осите да посещават лозето, когато плодовете узряват.

Ако всеки ден ядете грозде, с тялото ви ще се случи това

Предпазни торбички за гроздове. За целта на всяка се поставят специални мрежести торбички, за да предпазят гроздето от оси. В магазините те могат да бъдат закупени в различни размери, като се вземе предвид теглото на чепката. В ръчно изработеното производство като материал се използва тюл от стари завеси, марля, дори износени чорапи, чорапогащи. Гроздето е напълно изолирано от проникване на насекоми. За да направите това, чантата е здраво завързана отгоре.

Димът от огън или "Течен дим" за опушване помага за прогонването на насекомите. Като изкуствен репелер се използва нискотоксичното лекарство Sochva. То запазва миризмата на дим, утаявайки се върху листата и плодовете.

Ферментиращи сокове и компоти - привличат осите. Можете да хванете оси със сладка стръв. Там, където няма сянка, закачете пластмасов съд, в който първо налейте ферментирал компот, сладък сироп или вода с мед. Пълзейки, за да миришат вътре, осите се давят в разтвора. Съдържанието на бутилките се сменя периодично.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес