Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да отгледате ГОЛЕМИ и ЗДРАВИ картофи

12 май 2023, 13:52 часа

В домашните градини повечето хора отделят малка площ за картофи. Освен това те искат да събират големи и здрави картофи. Но как можете да го постигнете? Предлагаме ви няколко съвета от агрономи и градинари с дългогодишен опит.

Какви са основните изисквания за добра реколта от големи и здрави картофи? Нека да разгледаме какво казват експертите.

Как да си отгледате най-вкусните и червени чушки в двора

Избор на място за засаждане на картофи

Първо, трябва да изберете парцел нова земя, на който да засадите картофи. Желателно е през последните четири години в района да не са отглеждани картофи, за да се предотврати развитието на специфични за картофите болести и намаляването на хранителните вещества в почвата. Най-добрите предшественици на картофите са жълтата тиква, тиквичката и градинската краставица. Почвата в района, където се отглеждат картофи, трябва да е добре прекопана и рохкава. Не забравяйте, че картофите обичат слънцето. На сянка те стават крехки и се нападат от болести и цветния картофен бръмбар. Картофите трябва да се засаждат само на слънчеви места.

Наторяване на картофите

Почвата на картофите трябва да бъде плодородна. Ако това не е така, е препоръчително да се внесе достатъчно тор преди засаждането (още през есента). В миналото са се използвали само компост и пепел, без други торове. Дори се счита за по-добре, ако предишната култура е била добре наторена, така че да не се използват торове при засаждането на картофите. Днес се предлагат много минерални торове, подходящи за картофи, а има и възможност за използване на органични торове. Вие трябва да решите какво да използвате, но имайте предвид, че големите картофи няма да растат в тънка или изтощена почва.

Избор на посадъчен материал

Малките клубени, с размер на кокоше яйце или малко по-големи, обикновено се вземат като семена. По някаква причина се смята, че тези клубени са подходящи за засяване на семена. Опитът на градинарите обаче е доказал, че при засяването на големи клубени се получават огромни картофени храсти и същите големи отлични картофи, които са били засадени. Размерът на картофите зависи от сорта. Ако изберете сорт, който произвежда малки картофи, не трябва да очаквате те да пораснат големи. Експертите препоръчват също така да подновявате семената приблизително на всеки три години.

Засаждане и първоначални грижи

Преди да се засадят, картофите трябва да се оставят да покълнат. През пролетта те трябва да се засаждат само в топла почва. И не изграждайте лехи или дупки близо една до друга. За да се осигури добро хранене на растенията, разстоянието между редовете трябва да бъде 60-70 cm, а между храстите в редовете - 30-40 cm.

Веднага щом листата на картофите се появят над земята, те трябва да се огънат в топла и влажна почва и след 10 дни да се огънат отново. По този начин картофите растат с корените си, а не с листата си. Грудките са свързани с дълги, бели корени. Колкото по-големи и по-дълги са корените, толкова повече грудки се получават.

Грижа за картофите през лятото

Ако лятото е сухо, поливайте картофите, особено по време на цъфтежа. Това значително ще увеличи добива и ще направи грудките по-големи и по-вкусни. Картофите, които не се поливат, ще имат по-малки клубени и много ниски добиви. Опитните картофопроизводители казват, че поливането при всякакви метеорологични условия може да доведе до 250 г или повече клубени, но това зависи и от сорта картофи. Те също така казват, че ако се спазват други правила на селскостопанската технология, могат да се отгледат и до 500 г. Ако лятото е влажен сезон, за да се запазят картофите здрави, са необходими пръскания срещу болести по картофите, като например Phytophthora.

Най-важните аксесоари, които всеки успешен градинар трябва да има под ръка

Ако поливането е невъзможно, мулчирайте почвата около картофите, за да запазите влагата в почвата за по-дълго време. Опитът на градинарите показва, че най-добрият материал за мулчиране на картофи е сеното. Научно доказано е, че под сеното живеят сенояди, които предотвратяват развитието на патогенни гъбички. Картофите растат здрави, чисти и големи, а фитофтората също преминава през тях.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес