Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добре ли се грижа за орхидеята? Листата ще ви подскажат

20 февруари 2024, 14:25 часа

Орхидеята е много разпространено стайно растение и много домакини залагат на него, за да краси дома. Има определени специфики, на които да обърнете внимание при отглеждането, за да сте сигурни, че ще имате успех.

Ваш най-добър помощник в добрата грижа са листата на орхидеята. Те са чудесен източник на полезна информация за здравето на вашето растение. Разбирането на последиците от промените във външния вид на листата на вашето растение, може да ви позволи да откриете всички съществуващи проблеми и да се намесите на време.

Знаци по листата на орхидеята, на които да обърнете внимание

Пожълтяване на листата

Въпреки че е доста обичайно долният лист да пожълтява и да пада с течение на времето, за да остави място за израстване на ново листо, жълтите листа също могат да бъдат знак, че вашата орхидея получава твърде много светлина, има нужда от по-висока температура или е започнало кореното гниене, заради преполиване.

За да разберете дали е започнало кореното гниене – проверете добре корените. Те ще станат лигави кафяви/кашави, докато здравите корени ще бъдат пълни и зелени.

Едни от най-честите грешки при грижа за ОРХИДЕЯ

Много тъмнозелени листа

Ако забележите такива листа на вашето растение, най-вероятно то не получава достатъчно светлина. Преместете го на място с много ярка, непряка слънчева светлина.

Бели листа

В този случай орхидеята най-вероятно получава твърде много слънчева светлина. Преместете растението на място, където няма да получава ярка, пряка слънчева светлина.

Тази вода ще съживи дори умиращата орхидея

Отпуснати, набръчкани или накъсани листа

Този вид на листата показва, че растението е дехидратирано. Увеличете поливането за известно време и проверете корените на вашата орхидея за признаци на стрес.

Лилави или червеникави листа

Ако върховете на листата на орхидеята станат червеникави, това е признак на слънчево изгаряне или дефицит на азот или фосфор. Преместете орхидеята си далеч от пряка слънчева светлина и нанесете тор.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес