Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добрата грижа за богата реколта от чушки

29 март 2023, 15:17 часа

Ако искате да имате добра реколта от чушки, трябва да полагате много добри грижи, като една от основните е поливането. От колко вода се нуждае растението зависи от условият, но със сигурност не обича влажна почва, така че тряба да я оставяте да изсъхва между поливанията.

Нуждаят ли се чушките от много вода?

Добрите градинари съветват да оставяте почвата между поливанията да изсъхва. Въпреки това по време на най-дългите и горещи дни на лятото, особено в саксии, поливането може да е всеки ден.

При по-хладно време и през пролетта и есента може да се наложи да ги поливате само на всеки 2-3 дни. Проверете с ръка дали най-горният слой на почвата е влажен – ако не е, може да полеете, иначе е добре да изчакате. Прекалено влажната и мокра почва не се приема добре от растението. Ако забележите, че листата пожълтяват – значи растението е преполято.

Тайни от добрите градинари: Кога и как да засадите чушките?

Как да поправите пренапоените растения?

Първо, спрете поливането и оставете почвата да изсъхне, преди да поливате отново! Това е най-добрия начин да помогнете на растенията да се възстановят. Чушките не обичат мокри корени! Уверете се, че саксията се дренира добре и ако не е, пробийте допълнителни дупки, за да осигурите дренаж.

Пиперът, който се отглежда в саксия и е преполят, може да се премести на сянка, докато се възстанови напълно. След това бавно аклиматизирайте растението към слънчева светлина, след като забележите, че е започнало подобряване.

Червените или зелените? Кои чушки са по-полезни - отговорът ще ви изненада

Почва

Добре дренираща почвена смес е много важна за пипера, който се отглежда в саксии. Не използвайте градинска почва, която не се дренира добре.

За растенията в градината – почвата трябва да е глинеста и бързо дренираща, за да имате добра реколта. За да поддържате почвата здрава и плодородна – добавете компост към лехите с пипер.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес