Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да си отгледаме хризантема

07 ноември 2021, 08:59 часа

Хризантемата е едно от най-популярните и харесвани есенни цветя. Расте лесно и цъфти в големи количества в края на лятото и есента. Формата и размерът на хризантемата варират от вид до вид. Има джуджета, гъсти храстовидни хризантеми, често използвани като маргинални растения, средни сортове, до 50 см височина и 1 метър височина.

Последните цъфтят късно и се нуждаят от опора, защото израстват много високи. Особено атрактивна е сферичната хризантема, оформена като елегантна цветна топка.

От края на месец август до началото на месец октомври саксийните хризантеми цъфтят с разкошни цветове, които се събират в кошници. Ако са засадени в саксии, хризантемите могат да достигнат височина до 30 см.

На какво място и в каква почва могат да се отглеждат?

Добре е за хризантемите да бъде избраво място със силна слънчева светлина, защото влажността и сянката не се отразяват добре на тези цветя. Тяхната почва трябва да е пълна с хранителни елементи и да има пропускливост на вода и въздух. Особено подходяща е кисела или леко неутрална почва. Хризантемите обикновено растат на почти всички видове почви без глинестите.

Процес на засаждане

Най-доброто време за засаждане и трансплантация на хризантеми е ранна пролет. След като отмине последната слана, можете да изнесете растенията навън. Засаждането директно в градината се извършва най-добре в края на май-началото на юни, когато почвата вече е топла. Почвата трябва да бъде наторявана предварително, за да се подхрани и да произведе малко киселина.

Почвата се навлажнява и почвата около растенията се уплътнява след засаждането. Може да се полива с разтвор, който ускорява образуването на корени. Засаждането през есента също е възможно, но разсадът е чувствителен на студ и трябва да бъде защитен. Дълбочината на засаждане в градината не трябва да надвишава 40 см. Изберете сянка и хладно време за засаждане, рано сутрин или вечер.

Наторяване и поливане

Хризантемите обичат влагата, но не и преовлажняването на почвата, защото това може да предизвика гнилостен процес на корена. Може да ги поливате само при твърде силна суша. През лятото също е добре редовно да се поливат, а по време на цъфтеж дори имат повече нужда от нея. Може да се използва престояла или дъждовна вода за тяхното поливане, но трябва да се внимава листата да не бъдат намокряни. Когато хризантемите са в период на активен растеж е добре да се натоварят с препарат, който съдържа калий и азот.

Подрязване на цветята

Ако хризантемите прецъфтят, трябва изсъхналите цветчета да се отстранят като се освободят пъките под тях. След това, когато и останалата част от растението прецъфти, може да го подрежете до 15 сантиметра и засадите в почвата. Ако върховете бъдат прещипани,това ще помогне за пищния им цъфтеж и така ще се образува гъсто и добре разклонено цвете.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес