Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветята, които трябва да засадите точно сега, за да цъфтят през още през март

02 септември 2024, 12:24 часа

Опитните градинари знаят, че засаждането на цветя може да се извършва не само през лятото или пролетта, но и в началото на есента. И този метод има много предимства. Ако искате следващата година да се радвате на цъфтяща градина още през март, тогава трябва да свършите малко работа точно сега. Септември е много подходящо време за засаждане на няколко растения. 

Какви цветя да засадите през септември?

Има пет вида луковични растения, които можете да засадите през септември без излишни грижи. Но не бива да отлагате това, защото по-късно през есента те просто няма да се вкоренят добре. От луковичните растения през септември може да се засадят зюмбюли, минзухари, лилии, нарциси, лалета. От многогодишните растения подходящи за засаждане са теменуги, ириси, незабравки, флокси, незабравки и божури.

Цветята, които трябва да засадите в градината - те пазят от зли очи

Зюмбюли - те трябва да бъдат засадени на открито място в градината. Големите луковици са с диаметър 15 - 18 сантиметра, а малките - 8 - 10 см.

Минзухарите може да се засадят под дървета или на открито. И имайте предвид, че ако ги засадите на сянка, ще цъфтят по-късно.

Лилии - засаждат се на дълбочина 10 - 12 сантиметра, ако са нискорастящи сортове или на 15 - 20, ако са високи. Трябва да изберете слънчево място.

Нарциси  - по-добре е да изберете рохкава почва, както и зона, която ще има много слънце.

Лалета - засадете ги на дълбочина 15–20 сантиметра на място, където няма течение или сянка.

Какви многогодишни цветя трябва да се засаждат през септември?

Септември е подходящ не само за луковични, но и за многогодишни растения. Можете да засадите разсад или да пресадите зрели растения на ново място. Ако не знаете кои цветя да изберете за засаждане, тогава този малък списък трябва да ви помогне.

Теменуги – те могат да се засаждат във всякакви райони, стига почвата да е пропусклива.

Ириси - разпределете храста и го засадете на слънчево място, защитено от вятъра.

Незабравки - семената могат да се засяват в леха на сянка или полусянка.

Божури – слънчево място с малко сянка е най-подходящо за тези растения.

Флокс - разделете храста и го засадете на добре осветено място. Преди да направите това, почвата трябва да бъде добре навлажнена.

5 цветя, които трябва да засадите през август

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес