Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без копаене на градината през есента - ето какво слагат опитните градинари, за да е рохка и плодородна почвата

16 ноември 2023, 13:34 часа

Опитните градинари имат своите тайни – една от тях е свързана с плодородието на почвата. Противно на общоприетото схващане, есенното копаене изобщо не е задължително действие.

Да, тази процедура помага да се подготви почвената покривка за зимата, да се направи почвата по-рохкава и да се отървете от плевелите и опасните насекоми. Но опитните градинари знаят, че всички тези резултати могат да бъдат постигнати без използване на лопата. Има алтернативна процедура. Достатъчно е да използвате един мулчиращ материал, който не струва нищо.

Най-добрият мулч през есента за рохка и плодородна почва

Преди замръзването на почвата тя трябва да бъде покрита с паднали листа. Можете да използвате листа от всяко дърво, с изключение на липа и топола. Освен това трябва да използвате само листа, събрани в градината или в гората.

Защо е важно да стерилизирате почвата след прибирането на реколтата от домати и краставици?

Дебелината на мулчиращия слой трябва да бъде най-малко 10 сантиметра. До началото на следващия летен сезон почвената покривка ще бъде достатъчно рохкава и плодородна.

Ако сте имали болни дървета или храсти във вашата градина, листата трябва да бъдат премахнати или изгорени, за да предпазите насажданията от повторно увреждане.

копаене, почва

Не по-малко важен момент в есенната подготовка на градината е покриването на растенията, които ще презимуват в градината.

Как това ще помогне на насажденията в мразовито време? Това ще ги предпази от замръзване на кореновата система, ще предотврати повреда на стволовете, ще ги предпази от пролетно слънчево изгаряне и ще попречи на гризачите да им нанесат щети. Преди да започнете с избора на материал и на самия подслон, трябва да определите кои растения имат слаба устойчивост на замръзване и изискват внимание. Това ще помогне да се определи вида и времето на подслон. Така например всички рози изискват ранен подслон, тъй като могат да понасят само температури до -7C, но някои иглолистни култури могат да оцелеят дори по-сериозни студове.

Друга процедура, която не трябва да се пренебрегва през есента, е варосването. То преди всичко защита на кората от повреда в резултат на температурни промени и студове. Варосването е отлична защита срещу ранно слънчево изгаряне, така че е по-рационално д се извършва през есента, преди да настъпи падането на слана.

Подготовката на градината за зимата е трудоемък процес, но от него зависи как ще изглежда тя през пролетта. Пренебрегването на тези прости правила само ще увеличи работата през пролетта, тъй като неподготвена градина след това изисква много време и усилия.

Още: Често изхвърляме тази течност, а тя е най-добрият тор за градината

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес