Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Амониевият нитрат като тор: Що за тор е това и как да го използваме

12 май 2022, 16:05 часа

Амониевият нитрат е популярен и евтин тор, често използван от градинари.

Как да използвате амониевия нитрат в градината, какви са нейните плюсове и минуси като тор, за кои култури е вреден и дали може да бъде опасен за хората.

Какво е амониев нитрат?

Амониевият нитрат е съединение (сол) на азотна киселина, получено по индустриален път. Най-често се използва като азотен тор, по-рядко като експлозив.

Химични свойства на амониевия нитрат

Разтвор на амониев нитрат е безцветен, сивкав или жълтеникав, огнеупорен.

Амониевият нитрат е опасно вещество! Не трябва да се съхранява в жилищни помещения, в близост до отоплителни уреди и източници на открит огън!

За какво се използва амониевият нитрат?

Използването на амониев нитрат в градината ви позволява да увеличите добива на овощни и зеленчукови култури, на цъфтящите и широколистните растения. Понякога се използва в комбинация с други лекарства за лечение на определени заболявания. Има и необичайни начини за използване на амониев нитрат - например за химическо изкореняване на пънове.

Предимства и недостатъци на амониев нитрат?

Разтваря се добре във вода и бързо се усвоява от растенията, докато температурата на почвата не играе роля - за разлика от много други торове, амониевият нитрат може да се прилага дори върху студена и замръзнала почва. Амониевият нитрат за растенията е универсален като азотен тор, може да се използва по различно време и за различни култури.

Амониевият нитрат има някои недостатъци като тор. Попива добре влагата и, когато се съхранява на влажни места, навлажнява и пити. Използването на амониев нитрат е ограничено: при пръскане върху листа, най-малкото превишаване на дозата води до изгаряния.

Той измества pH на почвата към киселинност, така че не може да се използва в чиста форма върху кисели почви и за растения с непоносимост към киселина.

Как да разредите амониев нитрат и да го използвате правилно

·         Желателно е амониевият нитрат да се разрежда с гореща вода (около 60 ° C), тъй като отнема повече време за разтваряне в студена вода.

·         Поливането с амониев нитрат се извършва само върху мокра земя, в противен случай корените могат да изгорят. Уверете се, че разтворът не попада върху листата.

·         Селитра се прилага само под здрави растения.

·         Амониевата селитра може да се използва само през пролетта и до средата на лятото, по-късното азотно торене се отразява зле на добива на овощните култури и зимоустойчивостта на дърветата.

·         Сухият амониев нитрат може просто да се разпръсне по повърхността на почвата. Не е необходимо да се затваря, но е желателно: по този начин наличието на азот е по-високо и има по-малък шанс гранулите да бъдат измити от дъжд.

·         Амониевият нитрат може да се смесва с калиев хлорид, калиев сулфат, и калиев нитрат. Смесването със суперфосфат е възможно само непосредствено преди навлизане в почвата. На кисели почви е възможно смесване с тебешир или доломитно брашно. Не можете да правите амониев нитрат заедно с калциев нитрат, амониев сулфат, оборски тор, пепел и други органични торове. Въвеждането на амониев нитрат заедно с горими материали (торф, дървени стърготини, суха трева, борова кора и др.) е строго забранено: това може да доведе до пожар.

·         Винаги спазвайте дозировката! По-добре е точно да измервате амониевия нитрат в грамове, а не да го изливате приблизително и „на око“. Излишъкът от азот е изпълнен не само с лоша реколта, но и с натрупване на нитрати в плодовете.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес