Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако засаждаме папая от семена - какво трябва да знаем

04 януари 2024, 17:18 часа

Папаята произхожда от тропическите райони на Средна Америка и Мексико. Макар и да бъде класифицирано като бананово растение, папаята се отличава със своя характерен вкус, наподобяващ на пъпеш. Този плод навлиза в Европа от Карибите, представяйки се като интересно и вкусно дърво, което може да бъде отглеждано и в нашите ширини.

Отглеждане на папая

Папаята може да бъде успешно отглеждана както на открито, така и в стайна среда. Необходимо е да започнете със засаждане от семки и да внимавате за редица фактори, които ще определят здравословния растеж на дървото.

Какво ще се случи с организма, ако ядем папая веднъж седмично

Подобно на банановите растения, папаята също формира големи листа, достигащи височина от 5-10 метра и диаметър около 30 см. Затова е важно да определите подходящо разстояние между дърветата, ако ги засаждате на открито. В домашни условия е препоръчително използването на големи саксии, поставени на разстояние около 2 метра една от друга.

семена

Едно от ключовите изисквания за успешното отглеждане на папая е наличието на мъжки и женски екземпляри, тъй като без тях опрашването е невъзможно. Пригодете местоположението спрямо предпочитанията на растението - високата на хранително съдържание почва и пряката слънчева светлина са от съществено значение. Редовното поливане е също важен фактор за успешното развитие на дръвчето.

Може би трябва да започнете да хапвате повече папая?

Отглеждане на папая в стайна среда

Ако решите да отглеждате папая като стайно растение, осигурете температура на въздуха около 25 градуса. Минималните температури, на които може да вирее папаята, са от около минус 1-3 градуса, поради което в студените периоди е необходимо предпазително покритие за растението.

Папаята, въпреки екзотичния си характер, може успешно да се отглежда и в българските условия. Независимо дали я гледате като дворно или стайно растение, отговорните и внимателни грижи за нея ще ви наградят с вкусни плодове след около 10-15 месеца. Папаята е не само вкусно, но и декоративно допълнение към вашата градина или стая. Отглеждането й предоставя възможност за интригуващо пътешествие в света на тропическите растения, доказвайки, че екзотиката може да намери свое място дори в нашия собствен заден двор.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес