Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако лалетата поникнат през есента, задължително направете това

27 октомври 2022, 12:40 часа

Не само зимата, но и есента периодично изненадва градинарите с метеорологичните си странности.

Необичайно високите есенни температури могат да станат причината за преждевременно поникване на лалетата. Но след това с бързото застудяване луковиците загиват.

На всеки градинар поне веднъж се е случвало след като приготви цветните лехи за зимуване, с изненада да установи, че луковичните растения са пуснали млади издънки в края на октомври. Но в случая е малко вероятно те да издържат на зимните студове.

Всичко, което трябва да знаете за засаждането на лалета през есента

Ето какво трябва да се направи в тази ситуация.

Запазване на покълнали луковици

Първо трябва да покриете кълновете. Това трябва да се направи, преди те да достигнат височина повече от 10 см. По принцип цветната леха се мулчира с органични вещества (торф, компост, хумус и др.). Дебелината на покриващия слой трябва да бъде 10 см.

След това цветната леха се покрива с борови или смърчови клони, което също помага за прогонването на зимуващи вредители и гризачи.

Златните правила за засаждане на лалета през есента, които всеки градинар трябва да знае

Ако издънките са достигнали височина повече от 10 сантиметра, тогава е напълно излишно да се прави подслон - но и в този етап на развитие те няма да издържат на зимния студ.

В този случай би било по-правилно да извадите луковиците от почвата. Това се прави с леко въртеливо движение, с цел максимално запазване на луковицата невредима.

След това е задължително лехите да се мулчират.

Ако правите тези 5 неща, лалетата ще цъфтят по-дълго

След установяване на топло време през пролетта (над 5 градуса по Целзий), мулчът се отстранява. Ако сте използвали дървени стърготини за мулчиране, тогава ще е необходимо почвата да се подхрани с азот.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес