Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 грешки при подхранването на стайни растения, които често правим, без да осъзнаваме

23 септември 2023, 20:29 часа

Стайните растения са чудесен начин да придадете свежест и красота на вашия дом или офис. Въпреки това грижата за тях изисква внимание и знание, защото грешките при подхранването им могат да им навредят. В следващите редове ще разгледаме 6 неволни грешки, които трябва да избегнете при отглеждането на стайни растения.

1. Цъфтеж и покой

Есента е период, когато някои растения влизат в "зимен сън". Растежът им се забавя, консумацията на енергия се намалява, а те се подготвят за новия растежен цикъл. През този период, използването на минерални торове, особено тези с високо съдържание на азот, може да бъде вредно. Торовете могат да изчерпат енергията на растението. Вместо това, насочете вниманието си към поддържането на оптимални условия за покой на растенията.

Tри основни правила за грижа за стайните растения през студения сезон

2. Подхранване и болести

Ако растението е болно или слабо, подхранването му може да ускори растежа, но не и да излекува болестта. Първо, трябва да създадете подходящи условия, в които растението да се възстанови. Подходящата температура, влажност и осветление са ключът към бързото оздравяване.

3. Органични торове

Органичните торове са чудесни за градинските растения, но за стайните растения, особено тези с пъстри листа, могат да бъдат невъзприемчиви. Тези торове стимулират производството на хлорофил и може да променят цвета на листата от пъстро към зелено.

Непретенциозни и лесни за отглеждане стайни растения

4. Чай с добавки

Чая с добавки, който често се използва като тор, трябва да се прилага в чиста форма. Ако съдържа аромати и багрила, те могат да навредят на стайните растения, вместо да ги подхранват.

5. Кафе

Утайката от кафе може да се използва, за да се подобри структурата на почвата. Въпреки това, ако кафето е приготвено с мляко, сметана или други добавки, то може да бъде неподходящо за растенията. Тези добавки могат да нарушат баланса в почвата и да навредят на растението.

НЕ допускайте повече тези грешки в грижата за стайните растения

6. Пресен тор

Пресният тор е неподходящ както за стайните, така и за градинските растения. Той може да причини изгаряне на кореновата система и да съдържа ларви на паразитни насекоми. Не се препоръчва употребата му в градината или дома.

За да се наслаждавате на здрави и красиви стайни растения, е важно да разберете нуждите и изискванията на всяко от тях. Консултирането с опитни градинари и изучаването на спецификите на вашите растения ще ви помогнат да избегнете грешките и да ги отглеждате успешно. Помнете, че всяко растение е уникално и заслужава специално внимание и грижи.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес