Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 знака, че е време да смените почвата на стайните растения

15 август 2024, 10:01 часа

Ако искате вашето домашно цвете да ви радва с външния си вид и да живее дълго време, не забравяйте периодично да сменяте почвата му. Особено важно е да смените почвата, ако растението започне да показва няколко конкретни признака.

Смяната на почвата е изключително важна част от живота на всяко растение, тъй като пряко влияе върху нейното качество. Почвата в саксията трябва да се сменя на всеки две години, в противен случай цветята могат да загинат заради стария субстрат. Също така, много все зависи от обема на саксията, в която расте растението. Колкото по-малка е саксията, толкова по-често трябва да се сменя почвата.

ТОП 5 стайни растения за вашия дом

Ето как да разберете от стайното растение, че се нуждае от нова почва:

·       растението е спряло да расте;

·       растението е загубило част от листата си;

·       почвата е заразена с вредители;

·       мухъл се е появил на първия слой почва;

·       Цветето не е пресаждано от 2-3 години.

Смяната на почвата се дели на два вида: пълна и частична. И всеки тип има свои собствени препоръки. Например, ако листата на растението започнат да падат значително и вредителите са се заселили в почвата, е необходима пълна смяна на субстрата. Този метод ще подхрани растението с полезни минерали, които се намират само в прясната почва.

Частична смяна на почвата може да се извърши, ако цветето не е пресаждано дълго време или ако на повърхността на субстрата се появи плесен.

Оптималното време за пресаждане е пролет или късна зима, тъй като именно през този период повечето цветя започват активно да растат, което води до необходимост от допълнителни минерали.

Ако обаче се появят проблеми с растежа или мухъл, по-добре е да не чакате, а да пресадите веднага, независимо от сезона.

Освен това, ясен знак, че растението се нуждае от нова почва и саксия, са корените, които растат през дренажните отвори или излизат от горния слой на почвата. Това означава, че вече няма достатъчно място за корените. Те могат също така да блокират дренажните отвори, причинявайки натрупване на влага в почвата и причинявайки гниене на корените.

10-те най-издръжливи стайни растения, които процъфтяват и на тъмно

Как да смените почвата на стайните растения?

Замяната на почвата изглежда по-трудна, отколкото е в действителност. Най-важното в този процес е да не се повредят корените на растенията.

Експерт даде инструкции как правилно да се смени почвата на стайните растения.

·       Вземете леген и внимателно изсипете старата пръст в него. Ако саксията е голяма и тежка, тогава се препоръчва първите слоеве почва да се отстранят на ръка.

·       Извадете растението от саксията. Внимателно отърсете стария субстрат и разплетете корените.

·       Напълнете саксията до една трета с пръст и я притъпчете малко.

·       Поставете растението и започнете постепенно да покривате корените му с пръст. Уверете се, че почвата не е твърде рохкава.

·       В края поливайте растението и не добавяйте торове. Това ще помогне на цветето да се вкорени по-добре в новата земя.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес