Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 професионални съвета за съхранение на стайни растения през зимата

29 септември 2023, 14:00 часа

Много хора смятат, че стайните цветя са в безопасност през зимата и често ги пренебрегват. Студеният сезон обаче може да бъде тежък за тях поради кратките дни, сухия въздух и студените течения. Важно е да се грижим за тях правилно през зимата, за да им гарантираме здраво състояние. Ето пет професионални съвета как да го постигнем:

1. Разумно поливане

През зимата, поради намалената светлина, стайните растения растат по-бавно и имат по-малка нужда от вода. Поливайте ги рядко, но обилно, като се уверите, че пръстта остава постоянно влажна. Поставете отворен съд с вода до цветята, за да намалите липсата на влага у въздуха.

Ако полеете цветята с това СЕГА, те ще цъфтят силно цяла зима

2. Осигурете светлина

Светлолюбивите растения трябва да получават достатъчно светлина. Поставете ги на южния или източния прозорец, където има най-много дневна светлина. Редовно почиствайте прозорците, за да осигурите максимално проникване на светлината. При нужда, използвайте фитолампи за допълнително осветление.

3. Поддържайте подходяща температура

Стайните растения се чувстват добре при температура не по-ниска от 15 градуса по Целзий (с редки изключения). Избягвайте прегряването, което може да наруши тяхното състояние. Държете ги далеч от нагревателни уреди, които могат да изсушат въздуха.

10-те най-издръжливи стайни растения, които процъфтяват и на тъмно

4. Променете режима на торене

През зимата мнозина растения остават в латентно състояние и не изискват торене. Торете само тези, които продължават да цъфтят през зимата, като например декабрист, спатифилум, теменужка и здравец. Останалите се отдават на почивка и торенето им е излишно.

5. Защитете от вредители и болести

Болестите и вредителите могат да засегнат стайните растения и през зимата. Инфекцията често се дължи на сухия въздух, неправилното местоположение или лоша почва. Проверявайте редовно долните части на растенията след поливане. За профилактика или при съмнение, изолирайте растенията и ги напръскайте с разтвор от сапун и вода в съотношение 30 грама сапун на 1 литър вода.

Следвайки тези съвети, вашите стайни растения ще са здрави и красиви през зимата.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес