Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини хортензиите да покафеняват

21 август 2024, 08:20 часа

Дори ако сте въоръжени с най-добрите устойчиви градински идеи и градинарски знания, вашите растения може внезапно да покажат признаци на болест и да умрат.

Ако вашите хортензии са започнали да увяхват и стават кафяви, сигурно се питате защо се случва това и как да се противодействате.

Защо листата на хортензия изсъхват?

Въпреки че знаете как да подрязвате растенията си и кога да поливате градината си, някои растения може да показват признаци на увяхване. И има няколко причини, поради които това може да се случи.

Отглеждане на хортензия на открито - за какво да внимаваме

Суша

Да знаете как правилно да поливате вашите градински растения е една от ключовите части за поддържането на вашата градина щастлива и буйна. През летните месеци става още по-важно да поддържате график за поливане и да гарантирате, че всичките ви растения са хидратирани.

Ако вашите хортензии стават кафяви и отпуснати, това може да означава, че не получават достатъчно влага. За да предотвратите това, трябва да се уверите, че почвата на вашите хортензии е постоянно влажна, но не и подгизнала.

Преполиване

Точно както недостатъчното поливане може да повлияе на вашите хортензии, прекомерното поливане също може да ги накара да покафеняват. Прекомерната влага може да бъде също толкова фатална за растенията.

Твърде много слънце

Никое растение няма да се радва на постоянна слънчева светлина. Въпреки че слънцето е един от основните източници на живот за растенията, прекомерното излагане може да доведе до сериозни проблеми.

Хортензиите могат да станат кафяви в резултат на топлинен стрес, ако са постоянно на слънце. Мулчирането около основата на растението също може да помогне за задържане на почвената влага и регулиране на температурата.

На метър от прозореца: 5 златни правила за грижа за хортензии в саксия

Неправилно pH на почвата

Избягвайте да правите една от най-честите летни градински грешки и не забравяйте да проверите pH на почвата, преди да засадите вашата хортензия. Познаването на вашия тип почва и pH е от съществено значение за успешното градинарство.

Нивото на рН на вашата почва може да е причината вашите хортензии да започнат да покафеняват. Въпреки че хортензиите могат да променят цвета си в зависимост от pH на почвата, ако почвата е твърде кисела или алкална, това може да затрудни оцеляването на растението

Пресаждане

Ако наскоро сте преместили вашата хортензия от едно място на друго, тази промяна може също да доведе до покафеняване. Това може да причини шок при пресаждане. Хортензиите са най-уязвими, когато се преместват в разгара на лятото, когато почвата е суха и кафявите листа показват, че хортензията не се справя добре с преместването.

Как да предотвратите покафеняването на хортензиите?

За съжаление, след като листото или цветето на вашата хортензия стане напълно кафяво, не можете да направите нищо, за да го промените. Потъмняването обикновено показва, че засегнатата тъкан е мъртва.

Какво да направите, ако хортензията стане кафява?

Тук възниква въпросът дали си струва да засаждате хортензии, когато цветовете на растението покафеняват. Всъщност най-добре е да ги премахнете, за да могат останалите растения да насочат енергията си към здравословен нов растеж. Ако листата на растението покафенеят, отстранете ги, но само ако повече от половината листа са покафенели.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес