Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 обичайни храни, които ще държат охлювите далеч от вашата градина

30 май 2024, 12:22 часа

Това са най-често срещаните градински вредители и много хора смятат, че не могат да се избавят от тях без специални средства. Но всъщност има по-хуманни начини.

Градинарите с право не харесват охлювите: те могат да оставят всяка област без реколта и след това да се промъкнат в къщата. Обикновено се борят с тях с химически гранули или правят капани с бира. Но би било по-хуманно да не убиете охлювите, а да ги изплашите. За целта се нуждаем от обикновени продукти.

Кафе

За някои чаша горещо кафе е идеалният начин да започнете деня, но за охлювите е истински дразнител. Някои градинари твърдят, че ако поръсите земята около вашите насаждения с утайка от кафе, това ще предпази растенията от ненаситните вредители. Съвет: по-добре е да използвате натурално кафе, а не гранулирано кафе и обърнете внимание на съдържанието на кофеин - колкото повече е, толкова по-добре продуктът отблъсква охлювите.

3 метода, които моментално ще прогонят ОХЛЮВИТЕ от градината ви

Морски водорасли

Друга алтернатива на лекарствата, която отблъсква охлювите поради високото си съдържание на сол. Водораслите са ефективни както пресни, така и натрошени и тук има бонус: обогатяване на почвата. Експертите съветват или да поставите свежи листа около растенията, които трябва да бъдат защитени, или да поръсите земята с натрошени листа.

Грейпфрут

Прост капан с грейпфрут „Направи си сам“ може да ви помогне да хванете досадните охлюви за една нощ. За да го поставите, разрежете грейпфрута наполовина, изгребете пулпата и поставете половинките кора на земята, оставяйки празнина, под която охлювът може да се плъзне. Малко вероятно е той да си тръгне оттам: това ще бъде къща за него, където, първо, ще може да се наслади на вкусни цитруси и второ, да се скрие. Просто оставете обелките за една нощ и изхвърлете всички уловени охлюви на сутринта.

Ефективни съвети за борба с охлюви в градината

Розмарин

Известно е, че розмаринът е ефективен срещу много вредители, включително паяци и мухи. Между другото, охлювите също не го харесват: миризмата, която не притеснява хората, дразни мекотелите. Експертите съветват да засадите няколко храсти в градината. Така ще запазите реколтата, а и винаги ще имате под ръка любимата си подправка.

Яйчена черупка

Яйчените черупки са полезни за растенията, защото обогатяват почвата с калций. В допълнение, това ще се превърне в сериозна пречка за охлювите, които не обичат да пълзят по остри предмети. Този метод не е 100% безупречен, но вредителите обикновено ще предпочетат да отидат другаде, вместо да се налага да преживеят болката, за да стигнат до вашата реколта.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес