Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

18 стайни растения, които пречистват въздуха от вредните химикали

22 март 2024, 05:10 часа

Ако сте абсолютен любител на растенията, вашата мания всъщност може да има някои страхотни ползи за здравето. Стайните растения са известни с това, че пречистват въздуха, така че какви по-добри растения за почистване на дома ви от тези, които са одобрени от НАСА за пречистване на въздуха в космическите станции?

Проучването на НАСА за чист въздух съдържа списък с растения, които са добри за премахване на химикали - като формалдехид (намира се в тъкани, хартиени кърпи и хартиени торби), амоняк (намира се в почистващи продукти), ксилол (намира се в изгорелите газове на превозни средства, гумата и кожа), бензен (използван в синтетични влакна, смоли и пластмаса) и трихлоретилен (намерен в печатарско мастило) - които са свързани с проблеми като главоболие и дразнене на очите.

Още: Този проблем при стайните растенията често се бърка с липса на вода

Така че следващия път, когато се отбиете в разсадник за растения или шофирате покрай магазин за ремонт на дома, проверете за тези растения.

Предупреждение: Някои от тези растения са отровни за животните, така че се консултирайте с ветеринар, преди да купите, ако имате домашен любимец.

Dwarf date palm

Финикова палма джудже може да расте между 1,80 и 3 метра, така че външна зона или стая с високи тавани би била идеална. Тези растения са от Югоизточна Азия, така че виреят при високи температури.

Boston fern

Бостънска папрат се справя най-добре на хладни места. Те предпочитат зони с висока влажност, така че собствениците на жилища трябва да напръскват растенията си веднъж или два пъти през седмицата или да поставят саксията върху камъчета, пълни с вода, за да компенсират.

Kimberly queen fern

Кимбърли кралица папрат са лесни за отглеждане и могат да достигнат до един метър дължина. Те се справят най-добре в райони, които не стават твърде студени, като по бреговете на морето.

Spider plant

Растение паяк е едно от най-лесните за отглеждане стайни растения. Ако са поставени далеч от пряка слънчева светлина, те ще процъфтяват, особено в райони, където температурите се движат около 12 до 18 градуса по Целзий.

Chinese evergreen

Китайски евъргрийн е малко по-трудоемка, но дори ако имате такава в дома си, ще изглеждате като опитен градинар. Тези растения могат да се адаптират към по-ниска от идеалната температури, но се справят най-добре в стаи, които са около 21 до 22 градуса.

Bamboo palm

Бамбуковите палми са палми с лесна поддръжка, които могат да растат до два метра височина.

Weeping fig

Плачеща смокиня има красиви лъскави листа и често е стайно растение. Въпреки че растат бавно, плачещите смокини могат да достигнат до 3 метра.

Devil’s ivy

Дяволски бръшлян е друго растение, което произхожда от набор от острови. Въпреки че лозите им могат да пораснат до 6 метра на дължина (Ммм!), те обикновено не растат над 2,5 метра, ако са стайно растение.

Flamingo lily

Фламинго лилия има красиви ярки прицветници, които ги правят привлекателно допълнение към всеки дом. Те са предназначени да бъдат тропически растения, така че ако не живеете в район, който е относително топъл през цялата година, ще трябва да отглеждате тези бебета на закрито.

Lilyturf

Лили Турф е чудесен за хора, които не искат да се занимават с растения, които могат да растат доста високо. Тези растения ще произведат красиви лавандулови и бели цветя с форма на камбана, които приличат на зюмбюли.

Broadleaf lady palm

Широколистна дамска палма може да нарасне до 4 метра, така че ако търсите елегантно растение за ъгъла на стаята си, това е то. Те изискват малко подрязване, но не са токсични за кучета и котки.

Barberton daisy

Барбъртън Дейзи има може би най-красивите цветя от групата. Можете да избирате от няколко цвята цветя, така че не е изненадващо, че те са станали толкова популярни за дома.

Cornstalk dracaena

Царевично стъбло драцена е друго популярно растение за дома и офиса. Тези растения се разпознават по цветната ивица, която минава надолу по центъра. Те са токсични за животните, така че е от решаващо значение да ги държите далеч от тях.

English ivy

Английски бръшлян са, както подсказва името, катерачи, така че ако не искате те да опустошат дома ви, уверете се, че има вертикална структура в саксията, за да се захване.

Variegated snake plant

Разноцветно змийско растение е за вас, ако често забравяте да поливате растенията си. Това издръжливо растение може да издържи няколко седмици без вода. От друга страна, едно пъстро змийско растение може лесно да изгние, така че се уверете, че има свободно дренираща почва.

Още: Прости съвети за прекрасна цветна градина

Red-edged dracaena

Драцена с червени ръбове може да осигури хубав цвят в иначе монохромна стая. Тези растения също растат доста високи - до 4,5 метра в някои случаи - така че не забравяйте да ги оставите в стая с високи тавани.

Peace lily

Спатифилумът „Мауна Лоа“ е известен с поразителното си бяло цвете. Тези лилии са толерантни към преполиване, така че забравящите хора може да искат да си запишат това растение.

Florist’s chrysanthemum

Цветарска хризантема има разкошен цъфтеж, но ако искате всяка сутрин да се събуждате с ваза с тях, ще трябва да ги отглеждате на закрито. Тези хризантеми не се справят добре при ниски температури и трудно могат да прецъфтят отново. Ако търсите инсталация с лесна поддръжка, това не е вашето.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес