Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 важни неща, които трябва да направите в градината преди края на лятото

18 август 2023, 20:22 часа

В края на летния сезон на градинския парцел се появяват много грижи, свързани с прибирането на реколтата и подготовката на растенията за есента.

1. Обработете ягодите

В края на лятото можете да започнете да актуализирате ягодовите храсти или да засадите нови сортове. Ако ги засадите сега, те ще имат време да се вкоренят преди замръзване.

Премахнете сухите листа, подхранете храстите, прекопайте земята, така преди есента те все още ще имат време да наберат сила и да направят добри розетки, за да получат изобилна реколта през следващата година.

2. Поливайте и подрязвайте дървета

Ако времето е сухо, не забравяйте да поливате овощните дървета редовно, защото дори в края на лятото те трябва да получат достатъчно влага за растеж на корените и узряване на плодовете.

Ако по дърветата има изсъхнали клони, също е по-добре да се режат в края на лятото. Отстранявайте само сухи клони, както и счупени или силно повредени от болести.

Как да направите своята градина по-красива това лято?

3. Подгответе топлолюбивите растения за зимата

В края на лятото вече е възможно да започнете да подготвяте топлолюбиви многогодишни цветя за бъдещите студове. Намалете поливането на градинските рози и не разкопавайте земята около храстите, за да намалите активния растеж на растенията. Вече не е необходимо да ги режете, тъй като резитбата стимулира растежа на нови издънки.

4. Съберете семена и сухи цветя

При много летни сортове цветя семенните шушулки вече узряват в края на лятото. Отделете време да ги съберете, преди да се разпаднат и намокрят от дъждовете. Трябва да събирате семена в сухо, спокойно време.

5. Пригответе се за есенно засаждане на дървета

Ако планирате да засадите дървета и храсти през есента, трябва да подготвите дупки за тях предварително, месец преди засаждането на дървета.

6. Занимавайте се с размножаване на трайни насаждения

В края на лятото се извършва размножаване на касис. Ако сте подготвили резници през пролетта, сега те могат да бъдат засадени на подготвено място. Не забравяйте да ги поливате редовно.

ТОП 5 съвета, които да имате предвид, когато започвате зеленчукова градина

7. Подхранвайте късни цветя и овощни култури

Цветята, които все още ще цъфтят до слана, имат нужда от торене. За да накарате растенията да ви зарадват с буен цъфтеж, добавете органични торове, например компост или изгнил оборски тор. За всеки цъфтящ храст се нуждаете от кофа с тор.

8. Съберете чесън и лук

Чесънът може да се бере, след като листата му пожълтеят и легнат на леглото. За да пожълтяват върховете по-бързо, трябва да го завържете на възел. Не трябва да отлагате събирането на чесън, за да може да изсъхне.

Лукът се прибира и след изсъхване на зелената част на растението. Трябва да спрете да го поливате няколко седмици преди прибиране на реколтата. Съберете лука в сухо време.

9. Третирайте растенията за болести и вредители

В края на сезона трябва редовно да проверявате всички насаждения за отсъствие на болести и вредители и да извършвате своевременна обработка.

10. Засадете растения за зимата

Можете да започнете да засаждате растения, които могат да издържат на зимна сеитба. Този метод има своите предимства - разсадът, закален от замръзване, по-добре устоява на плевели и вредители.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес