Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1 таблетка от това гарантира невиждан цъфтеж на орхидеята

26 юни 2024, 07:29 часа

Орхидеята се нуждае от питателно торене по всяко време на годината, защото това е единственият начин да постигнете невероятен цъфтеж. Но не всеки тор е подходящ за това капризно цвете.

1 таблетка за пищен цъфтеж на орхидеята 

Опитните производители на цветя съветват използването на ацетилсалицилова киселина за хранене на растението, тъй като този продукт не само стимулира цъфтежа, но и спомага за укрепване на имунната система, поради което орхидеята ще бъде защитена от много болести и вредители.

За да приготвите тора, ще трябва да разредите 1 таблетка в литър вода и след това да полеете растението в корена. Орхидеята е много взискателна към качеството на водата, така че течността трябва да е със стайна температура и също така да се утаи предварително. Най-добре е да използвате дъждовна вода за напояване.

Отглеждане на орхидея във вода - как се прави
 

Ако растението е в лошо състояние, тогава може да се направи листно подхранване, тъй като орхидеята бързо абсорбира хранителни вещества през листата и стъблата. За да направите това, трябва да разтворите 2 таблетки ацетилсалицилова киселина в 500 ml вода и след това да напръскате листата с приготвената течност.

Очаква се първите пъпки да се появят на орхидеята в рамките на няколко седмици след подхранването. Достатъчно е да го повтаряте само веднъж месечно, тогава растението ще цъфти постоянно.

Грижи за орхидеята по време и след цъфтежа

В природата орхидеите растат под короните на дърветата, така че обичат разсеяната светлина. При продължително излагане на пряка слънчева светлина могат да се появят изгаряния по листата и въздушните корени, които са неблагоприятни за цветето.

По време на периода на цъфтеж грижата за орхидеите се свежда до следните правила:

  • Когато орхидеята цъфти, тя трябва да се полива обилно. Цветето обича топла вода и затова си струва да го поливате под душ, чиято вода трябва да бъде 35 градуса. Излишната влага се отстранява, така че растението да не изгние.
  • В периода на цъфтеж трябва да използвате торене. В магазините се продават специални торове за орхидеи. Те трябва да се добавят към почвата в определено количество, така че да няма пренасищане с тях.

В момента на цъфтежа растенията не могат да бъдат презасадени, тъй като ще окапят всички цветя и пъпки. За дългосрочен цъфтеж на орхидеята се опитайте да я оставите на едно място.

Тези прости правила ще ви позволят да удължите периода на цъфтеж на растението и да се насладите максимално на този процес.

Знак, че орхидеята е прецъфтяла, е изсъхнало и почерняло стъбло. Необходимо е да се изреже до основата. През този период грижата за растението се свежда до намаляване на поливането. Цветето може да се полива или пръска отгоре. Ако има нужда от презасаждане, след засаждането на цветето в нова саксия, тя трябва да бъде преместена на ново място. Това е единственият начин орхидеята да цъфти отново. Дори цветето да не бъде засадено след цъфтежа, то може да загуби способността си да цъфти отново. Симптомите за това могат да включват пожълтели или увехнали листа, както и липса на дръжка. В този случай орхидеята също трябва да бъде преместена на ново място.

Всеки път след цъфтежа саксията с орхидеи трябва да се премести на хладно място, където температурата не надвишава 18 градуса. След цъфтежа идва времето за почивка на орхидеята за 7-8 седмици. През този период можете внимателно да разкопаете почвата, така че да има повече достъп на кислород до корените. В този случай трябва да разкопаете почвата, без да докосвате корените. През този период е изключено прилагането на торове в почвата. В периода на покой цветето отново ще образува пъпки и растението ще бъде готово за нов етап на цъфтеж.

Пресаждане на орхидеята - как да разберете, че е време да го направите


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес