Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Винисиус призова Испания да не бъде домакин на Мондиал 2030, кметът на Мадрид избесня

04 септември 2024, 16:11 часа • 551 прочитания

Звездата на Реал Мадрид Винисиус Жуниор настоява Испания да бъде лишена от правото да бъде домакин на Световното първенство през 2030 година, ако не бъде постигнат напредък по въпроса с расизма. Бразилският нападател на няколко пъти е бил обект на расистки обиди по време на престоя си в Реал Мадрид. Испанските правоприлагащи органи извършиха арести, за да дадат пример, но Винисиус смята, че трябва да се направи много повече, за да се изкорени "социалното зло".

Винисиус призова Испания да бъде лишена от домакинство на Мондиал 2030

В отговор на зачестилите случаи на расизъм във футбола през 2019 г. УЕФА въведе протокол от три стъпки, който да помогне на съдиите да се справят с расисткото поведение по трибуните. Първата стъпка включва прекъсване на играта и искане към публиката да прекрати обидното поведение чрез публично оповестяване. Ако обидите продължат, втората стъпка е прекъсване на мача за максимум 10 минути, като отборите се връщат в съблекалните. Ако неприемливото поведение продължи, последната стъпка е да се прекрати играта. Въпреки този протокол случаите на расизъм продължават, което кара Винисиус да изрази опасения относно "годността" на Испания да бъде домакин на Мондиал 2030 заедно с Мароко и Португалия.

В интервю за CNN Винисиус заяви: "Надявам се, че Испания може да се развие и да разбере сериозността на това да обиждаш някого заради цвета на кожата му. Ако нещата не се развият до 2030 г., мисля, че Световното първенство ще трябва да смени мястото си. Ако играчите не се чувстват комфортно и уверено да играят в страна, където могат да пострадат от расизъм, това е много сложно."

Винисиус Жуниор

Кметът на Мадрид с остра позиция срещу думите на Винисиус

В отговор на тези думи кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда призова бразилеца веднага да се извини за казаното: "Надявам се той веднага да се отрече от казаното. Всички сме наясно, че в обществото все още има прояви на расизъм и трябва да се трудим здраво, за да ги елиминираме. Но и е крайно нечестно да се твърди, че Испания и Мадрид в частност е расистко общество, както твърди Винисиус. Призовавам го да се извини за казаното, защото това заплашва приятното протичане на празненствата покрай Мондиал 2030. Голяма част от обществеността в Испания е на страната на Винисиус в борбата с расизма, но не можем обаче се съгласим с него, когато нарича цялата испанска общественост и конкретно тази в Мадрид расистка. Това не го приемам."

По време на интервюто си с CNN Винисиус така разкри, че е предупредил Реал Мадрид, че ще напусне терена, ако в бъдеще се сблъска с каквито и да било расистки обиди по време на мачове. 

ОЩЕ: СНИМКА: Суперзвезда на Реал Мадрид се появи с екип на Везенков на мач на Сакраменто

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес