Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

УЕФА стартира дисциплинарно производство срещу Реал, Барса и Юве

26 май 2021, 09:32 часа • 1048 прочитания

УЕФА потвърди, че е започнала дисциплинарно разследване срещу Реал Мадрид, Барселона и Ювентус за тяхното продължаващо участие в европейската Суперлига.

Триото бе част от 12-те клуба-основатели, които трябваше да бъдат част от новосформиран турнир, преди плановете да се разпаднат след негативна реакция от феновете и футболната общественост. Девет клуба – включително „Топ 6“ от Висшата лига, се оттеглиха от проекта, но Юве, Барса и Реал остават отдадени на идеята. Триото публикува съвместно изявление по-рано този месец, в което осъди „нетолерантния натиск“, в който според тях са били поставени от УЕФА и други „футболни собственици“.

Европейската футболна централа разкри, че е започнала дисциплинарно производство срещу трите гранда. „След разследване на Етичните и дисциплинарни инспектори на УЕФА във връзка с т.нар. проект „Суперлига“, бе започнато дисциплинарно разследване срещу Реал Мадрид, Барселона и Ювентус за потенциално нарушение на законовата рамка на УЕФА“.

Ювентус вече беше предупреден, че ще бъде изхвърлен от Серия А, ако не се откаже от Суперлигата. Реал и Барса могат да бъдат наказани по подобен начин, ако не се оттеглят, докато УЕФА може да накаже триото с изхвърляне от Шампионската лига. Останалите девет клуба подписаха "Клубна декларация за отдаденост“ с УЕФА, за да се предпазят от евентуални санкции от Европейската футболна централа.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че „те са осъзнали бързо грешките си“, но намекна, че останалото трио може да изтърпи санкции. „Казах на Конгреса на УЕФА преди две седмици, че се изисква силна организация, за да признае грешка, особено в тези времена на съдебни процеси от социалните мрежи.

Тези клубове направиха именно това. Приемайки техните ангажименти и желание да възстановят причинената бъркотия, УЕФА иска да остави тази глава зад гърба си и да продължи напред в положителен дух. Тези клубове осъзнаха бързо грешките си и предприеха мерки, за да демонстрират тяхната бъдеща отдаденост към европейския футбол. Същото не може да се каже за клубовете, които остават въвлечени в т.нар. „Суперлига“ и УЕФА ще разгледа впоследствие случая и ще вземе мерки“, каза той.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес