Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швейцария търси поредно звездно представяне на Евро 2024

06 юни 2024, 14:50 часа • 2514 прочитания

Швейцария ще разчита на постоянството си в големите турнири, за да достигне до фазата на елиминациите на Евро 2024 след слаба квалификационна кампания, която постави треньора Мурат Якин в центъра на вниманието. През последните години швейцарците си изградиха репутацията на отбор, който намира начин да се представя добре на големи турнири, без да е обременен от натиска, на който са подложени звездните отбори, за да достигнат до късните етапи.

Швейцария

От 2004 г. насам Швейцария e пропуснал само една от елиминационните фази на всички турнири, в които е участвал. На изминалия еврошампионат "кръстоносците" достигнаха до четвъртфиналите, като отстраниха световния шампион Франция на дузпи, и то след обрат от 1:3 девет минути преди края на мача.

"Кръстоносците" готови за исторически подвизи на Евро 2024

В квалификационна група за Евро 2024 с по-слаби страни като Израел, Косово и Беларус швейцарците завършиха на 2-рото място. Те записаха 4 победи, 5 равенства и 1 загуба. Слабата им квалификационна кампания предизвика дебати относно бъдещето на Якин, който има договор до края на еврошампионата. През ноември мналата година Швейцарската футболна асоциация излезе с официално изявление в подкрепа на селекционера и така той остана на поста си.

Швейцария

„По отношение на резултатите понякога нещата не се развиваха по начина, по който искахме, което беше наша грешка“, заяви Якин в началото на годината. „Не оправдахме очакванията в някои области, особено в атака, където за съжаление не реализирахме шансовете си.“

След разочароващата си квалификационна кампания Швейцария изглеждаше стабилна в защита, наставлявана от вратаря Ян Зомер. Гранит Джака, който имаше важна роля за своя Байер Леверкузен в шампионския му сезон, ще бъде от ключово значение за Швейцария, ако иска да постигне успех на Еврото.

Швейцария в една група с домакините на Евро 2024

Последната част от подготовката на Швейцария минава през две приятелски срещи - победа с 4:0 над Естония и предстоящ мач с Австрия на 8 юни, където ще се надяват да намерят импулса, който да им даде силен старт в откриващия мач срещу Унгария на 15 юни. 

Швейцария

„Кръстоносците“ са поставени е една група с домакина Германия, Унгария и Шотландия. За да се измъкне от група А, Швейцария ще трябва да преоткрие инерцията, която имаше в началото на квалификационния етап.

ОЩЕ: Групите на Европейското по футбол - отбори, играчи, мачове (ОБЗОР)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес