Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разрушиха един от най-големите стадиони в света, приемал Челси, Арсенал и Тотнъм (ВИДЕО)

25 септември 2024, 16:24 часа • 313 прочитания

Известният стадион "Шах Алам", разположен в едноименния град в Малайзия, беше разрушен, за да се проправи път на ново съоръжение тази седмица. Местните медии разпространиха видеоматериал от събарянето, който бързо привлече вниманието на хиляди в социалните мрежи. Построен преди 30 години, стадионът някога е бил сред най-големите в света, с капацитет от 80 000 зрители, но през 2020 г. е обявен за конструктивно неустойчив.

Разрушиха стадион "Шах Алам"

Строежът на стадион "Шах Алам" започва на 1 януари 1990 г. и е официално открит на 16 юли 1994 г. Той служи като домакински терен за националния отбор на страната. В продължение на повече от 25 години стадионът служи като дом на футболния отбор на Селангор, известен като "червените гиганти". Той е бил свидетел на безброй триумфи и поражения, като е приемал легендарни малайзийски футболисти, оставили своя отпечатък на терена. Освен това стадионът е основно място за провеждане на Световното младежко първенство на ФИФА през 1997 г. - първият по рода си турнир, проведен в Югоизточна Азия, което затвърждава статута му на символ на спорта в региона.

Арсенал, Челси и Тотнъм гостували на "Шах Алам"

През годините стадион "Шах Алам" е посрещнал някои от грандовете от Висшата лига. На 29 юли 2008 г. се провежда демонстративен мач между селекцията на Малайзия и Челси, който завършва с победа на "сините" с 2:0. 3 години по-късно Арсенал се изправя срещу отбора на Малайзия , докато трети лондонски клуб - Тотнъм пътува до там през 2015 г.

Тотнъм на стадион "Шах Алам"

Какво следва след събарянето на стадиона?

Въпреки това, времето е взело своето и стадионът е започнал да показва признаци на разруха, което е накарало властите да вземат трудното решение да го разрушат, за да направят място за нов модерен спортен комплекс. Събарянето започна през юли месец и е планирано да приключи през 2025 г., а новият спортен комплекс се очаква да бъде готов до 2029 г., като целта е да се продължи спортното наследство в региона.

Правителството на Малайзия планира да построи нов, многофункционален стадион на мястото в рамките на една година, макар и с намален капацитет от 45 000 зрители, на стойност, възлизаща от 123 милиона паунда. 

ОЩЕ: Джим Ратклиф събаря "Олд Трафорд", за да построи "Уембли на севера"

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес