Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Играта с глава във футбола крие опасности за здравето

18 юли 2023, 14:33 часа • 773 прочитания

Повтарящата се игра с глава на футболистите по време на професионалната им кариера повишава риска от когнитивни увреждания в по-късен етап от живота им. Такива доказателства са открити от изследователи, изготвили проучване по поръчка на Английската футболна асоциация (FA).

Играта с глава във футбола - опасна ли е за здравето?

Независимото проучване е проведено от Университета в Нотингам, като обхваща 450 пенсионирани професионални футболисти на възраст над 45 години, пише "Ройтерс".

"Бившите професионални футболисти, които участваха в проучването, бяха помолени да си спомнят колко пъти са удряли топката с глава в един типичен мач и в една типична тренировъчна сесия: 0-5, 6-15 и над 15 пъти", се казва в доклада на проучването.

"... за тези, които си спомниха, че обикновено са удряли топката с глава 6-15 пъти на мач, беше установено, че е 2,71 пъти по-вероятно да получат резултат под тестовия праг при оценката на когнитивния статус, отколкото ... (футболистите), които обикновено са удряли топката с глава 0-5 пъти."

Според проучването при бившите футболисти, които са насочвали топката в мач повече от 15 пъти, вероятността да получат резултат под тестовия праг е още по-голяма. Въпреки това изследователите признават, че методологията има няколко ограничения и че е необходимо допълнително проучване.

Първите резултати от проучването, публикувани през юни, установиха, че вероятността бившите футболисти да страдат от невродегенеративни заболявания е 3,46 пъти по-голяма.

През април общият брой на ищците от група бивши футболисти и ръгбисти, страдащи от неврологични увреждания, нарасна до 380, тъй като те се присъединиха към колективен иск срещу съответните ръководни органи.

Мислят ли ръководните органи във футбола за здравето на играчите?

Футболистите твърдят, че ръководните органи на спортовете не са ги защитили от сътресения и несътресения, които са причинили различни нарушения, включително ранна деменция, хронична травматична енцефалопатия, епилепсия, болест на Паркинсон и моторна невронна болест.

Хари Магуайър

ФА се стреми да намали потенциалните рискове за здравето и деменцията и миналата година одобри провеждането на изпитване за премахване на умишлената игра с глава в мачовете на ниво до 12 години.

Връзката между невродегенеративните заполявания и бившите професионални футболисти

"Това проучване е още една стъпка към разбирането на потенциалната връзка между невродегенеративните заболявания и бившите професионални футболисти", заяви главният изпълнителен директор на ФА Марк Булингъм.

"... Тъй като работим за по-доброто разбиране на медицинското изследване, ще продължим да играем водеща роля като ръководен орган в прегледа на безопасността на нашата игра и разглеждането на потенциалните рискови фактори, които могат да бъдат свързани с футбола."

Още спортни новини четете в Actualno.com!

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес