Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По традиция Арсенал се провали срещу Челси

24 януари 2016, 19:52 часа • 6422 прочитания

Винаги, когато дойде решителният момент, Арсенал на Арсен Венгер се проваля. Точно това се случи в крайно символичния домакински сблъсък на "топчиите" с настоящия шампион на Англия Челси, който прави най-ужасния си сезон във Висшата лига и е по-близо до изпадащите, отколкото до Лига Европа.

От 2004 година насам, когато за последно стана шампион, в общо 23 шампионатни сблъсъка с Челси Арсенал имаше само 4 победи, което говореше много - сините са черната котка на "артилеристите". И днес в тази роля най-ярко влезе скандалният Диего Коща. След като в първото за сезона дерби той изкара червен картон на Габриел, сега бразилецът с испански паспорт стори същото с Пер Мертезакер. Не бяха минали и 20 минути от началото на мача, когато Коща се измъкна сам срещу Петер Чех и беше спънат в гръб от Мертезакер - директен червен картон за бранителя на Арсенал. А само пет минути по-късно Коща засече на първа греда полувисоко центриране отдясно и вкара скъпоценния гол за шампионите - 0:1.

С човек по-малко Арсенал трудно успяваше да се справи с пресата на Челси, а необяснимо Арсен Венгер извади единствения си нападател - Оливие Жиру. Все пак домакините имаха своите шансове - в последната минута на първото полувреме Матьо Фламини се отзова сам срещу Тибо Куртоа при центриране отляво и с акробатичен скок изкара топката високо в аут. В 60-тата минута пък центриране от пряк свободен удар и лоша намеса на Куртоа завърши с невъобразимо разбъркване в наказателното поле на Челси, но последователно бяха блокирани два удара на домакините. Подобно нещо се случи и пет минути преди края, пак след неуверена намеса на Куртоа на центриране, но отново защитниците в синьо внимаваха. А в две последователни атаки след 90-тата минута влезлият на мястото на Коща Лоик Реми профука чисти положения с бавна и мудна реакция преди завършващия удар.

Така загубата означава, че Арсенал отива на трето място във временното класиране с 44 точки, на три пункта зад водача Лестър и с по-лоша голова разлика от Манчестър Сити. Челси пък вече е на 13-то място, с 28 точки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес