Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Моуриньо и Челси спукаха балона Ливърпул

27 април 2014, 18:24 часа • 27076 прочитания

Челси прободе Ливърпул право в сърцето. Лондончани спечелиха на "Анфийлд" с 2:0 и прекъснаха серията на Ливърпул от 11 поредни победи. "Мърсисайдци" не бяха губили в Премиършип от края на миналата година, когато отстъпиха отново на Челси на "Стамфорд Бридж". След днешния резултат Ливърпул на теория вече не е фаворит за титлата. Ако Манчестър Сити спечели двата си мача по-малко, то ще излезе начело на Премиършип. Понастоящем Ливърпул е лидер с 80 точки, втори е Челси със 78 точки, третият Сити има 74 точки.

Днес учителят Жозе Моуриньо просто разкри реалната класа на Ливърпул и ученика Брендън Роджърс. Те се провалиха при първата си среща със стойностен европейски отбор. При това Челси игра с голяма част от резервните си футболисти.

Двубоят до голяма степен наподобяваше на този между Атлетико и Челси от Шампионската лига през седмицата. Лондончани се отбраняваха образцово, а противниковият отбор се въртеше около наказателното поле без ясна идея как да отбележи. С тази разлика, че днес Челси реализира инцидентните си слизания към притивниковата врата.

В 45-ата минута изнесената напред защитна линия на Ливърпул сгреши фатално. Джерард пропусна елементарен пас към него, подхлъзвайки се лошо, Демба Ба стигна до топката, напредна спокойно и преодоля Миньоле за 1:0. Простият и ефективен футбол на Жозе Моуриньо в действие. Преди това цяло полувреме Ливърпул владееше повече топката, но нито веднъж не застраши сериозно вратата.

Второто полувреме бе идентично. Редица слаби удари на Стивън Джерард, физиономии на отчаяние от Луис Суарес и Стивън Джерард, неориентирани Филипе Коутиньо и Рахим Стърлинг. Набързо провъзгласените за звезди играчи на Ливърпул се провалиха в най-важния си мач. А Суарес и Стъридж го направиха и срещу Манчестър Сити преди две седмици.

Направи го в пълна степен и Брендън Роджърс, който показа, че все още е е много далеч от истината. Както тактически, така и селекционно. Доказа го включването в игра на Яго Аспас, който с две отигравания само засили отчаянието на "Анфийлд". Играчите на Ливърпул бяха в истински шок, както и феновете по трибуните. Този психологически удар вероятно ще е решаващ и в битката за титлата.

За протокола в последната минута Челси направи контраатака, при която резервите Торес и Вилиан излязоха сами срещу Миньоле и бразилецът реализира за 2:0. Моуриньо триумфираше пред гостуващите фенове в пореден емблематичен кадър на един от най-големите треньори на нашето време.

Така Челси направи дубъл срещу преките си конкуренти Манчестър Сити и Ливърпул и само провалите в мачове с по-непретенциозни съперници могат да лишат лондончани от заслужена титла.

Блестящият ден за Челси е важен и с това, че лондончани влизат в полуфиналния реванш от Шампионската лига срещу Атлетико в сряда в огромен психологически подем и отпочинали титулярни играчи.

СТАТИСТИКА:

Дерби среща от 36-ия кръг на Премиършип

ЛИВЪРПУЛ - ЧЕЛСИ 0:2

0:1 Ба 45+3
0:2 Вилиан 90+3

ЛИВЪРПУЛ: Миньоле, Фланаган (81 Аспас), Сако, Шкъртел, Джонсън, Джерард, Лукас (58 Стъридж), Алън, Коутиньо, Стърлинг, Суарес
МЕНИДЖЪР: Брендън Роджърс

ЧЕЛСИ: Шварцер, Коул, Калаш, Иванович, Аспиликуета, Матич, Микел, Лампард, Салах (61 Вилиан), Шюрле (77 Кейхил), Ба (84 Торес)
МЕНИДЖЪР: Жозе Моуриньо

Главен съдия: Мартин Аткинсън
Жълти картони: Салах, Лампард, Коул, Торес (Ч)

Стадион: "Анфийлд", Ливърпул

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес