Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каталунската революция на Ханзи Флик: Възходът на Барселона и сблъсъкът с миналото

07 октомври 2024, 18:09 часа • 350 прочитания

Който и отбор да поеме, той го превръща в безпощадна машина за победи. Никой не знаеше кой е той и мнозина подходиха с недоверие, когато през 2020 година помощник-треньорът на Байерн Мюнхен Ханзи Флик пое поста от уволнения Нико Ковач. Баварците бяха в задънена улица и не изглеждаше някой без опит на треньорския стол да ги изкара от нея. Но той го направи, дори нещо повече. Ханзи Флик изведе Байерн до най-великия им сезон в историята - 6 титли, 29 победи в 30 мача. Разбираемо, германецът си спечели удължаване на договора и продължи начело на "баварската машина".

Ханзи Флик - Геният на две съдби

Изненадващо за мнозина, краят на приказката между Ханзи Флик и Байерн дойде доста бързо и германецът си тръгна от "Алианц Арена" през 2021 година поради неразбирателство с ръководството. Той пое националната селекция на Германия, но там не срещна такъв успех, както при престоя си в Мюнхен, и след по-малко от 2 години бе уволнен. Това лято той се завърна в клубния футбол, заставайки начело на испанския гранд Барселона.

Каталунците от години не показват това, което се очаква от клуб с тяхната история и класа. Но с идването на Флик, сякаш всичко заработи, както трябва. Барселона започна безпогрешно в Ла лига и в момента заема първата позиция в класирането, след като записа 8 победи в първите 9 мача. В Шампионска лига "блаугранас" се спънаха на старта от Монако, но след това поправиха грешката с разгромна победа от 5:0 над Йънг Бойс. Но сега за момчетата на Флик, а и за самия него, следва най-голямия тест до момента - среща с Байерн.

Флик се изправя срещу своя шедьовър

Едва ли е нужно да припомняме, че през последните години Байерн превърна испанския гранд в един от най-удобните си съперници. Още под ръководството на Флик германците сгазиха Барселона с 8:2 на четвъртфинала на Шампионска лига, след което последваха още няколко комфортни победи за германците. Но този път е различно. Не само, че каталунците са в по-добра форма, отколкото в предишните срещи между двата тима, но и геният зад успехите на Байерн седи на съперниковия стол.

Байерн Мюнхен - Барселона 2020

Въпреки доминацията, с която Флик започна в Испания, той не смее да я сравни с бившия си отбор. "Не, не, не ми харесва това сравнение. Този отбор е различен. Ситуацията е различна. В момента нещата изглеждат добре, щастлив съм, че съм треньор на този отбор, но знам, че нещата могат да се променят много бързо в футбол", заяви германският специалист след успеха в последната среща на каталунците.

Ще се промени ли това твърдение с хода на сезона? Предстои да разберем. На първо четене по-скоро идва въпроса: Ще успее ли Барселона най-накрая да пречупи Байерн? С гения зад успехите им начело, и с легендарния им голмайстор Роберт Левандовски в редиците си, каталунците определно следват принципа: Ако не можеш да ги победиш, купи ги. Но Байерн също има какво да доказва и какъв по-добър шанс от европейска нощ в Барселона на 23 октомври...

ОЩЕ: Защо Барселона бе задължен да спечели с разгромен резултат в Шампионска лига?

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес