Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историческо: 12 от най-големите клубове в света се обединиха за старт на Суперлига

19 април 2021, 06:05 часа • 3720 прочитания

Дванадесет от най-големите европейски клубове заявиха, че планират да стартират Суперлига, въпреки заплахата от международна забрана за участие в състезания под егидата на УЕФА и ФИФА за тях и техните играчи.

"Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер Милано, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм Хотспър се събраха като клубове съоснователи на Суперлигата", се казва в изявление на групата. Всъщност, официално зад изявлението застават Реал, Барселона, Милан, Ювентус, Ливърпул и Манчестър Юнайтед. А президентът на Реал Флорентино Перес заяви, че ще "закарат футбола на полагащото му се място".

"Три допълнителни клуба ще бъдат поканени да се присъединят към тях преди началото на учредителния сезон, който ще започне възможно най-скоро", се казва в съобщението, цитирано от АФП, предаде БГНЕС.

Идеята беше новото състезание да стартира през сезон 2023 - 2024 година, но според БНТ стартът ще е още от август, 2021 година. Според The New York Times всеки клуб, който влиза в лигата, ще вземе 400 000 000 долара (т.е. над 4 пъти повече, отколкото взе победителят в Шампионската лига Байерн през 2020 година), а БНТ съобщава за награден фонд 3 500 000 000 евро! Планира се 20 клуба да участват в състезанието, като 5 ще минат квалификации. Вече има слухове, че заради това няма да има Шампионска лига и Лига Европа през следващия сезон!

УЕФА обяви, че ще наложи жестоки санкции на клубовете, които планират да се отделят в Европейска суперлига, както и на техните играчи - участващите клубове да бъдат извадени от всички състезания под егидата на УЕФА, както и играчите им да не играят в състезания, управлявани от ФИФА - но самата ФИФА все още не заплашва директно с това. По-рано се появиха информации, че големите европейски грандове от Англия, Италия и Испания планират да се отделят в собствена Суперлига, която да замести Шампионската лига.

От УЕФА потвърдиха, че са получили такава информация и заплашиха въпросните клубове с много тежки наказания и изключване от организацията, като европейската футболна централа е подкрепена от английските, италианските и испанските футболни власти. "Замесените клубове ще бъдат изключени от участие във всякакви турнири на местно, европейско и световно ниво, а на техните играчи ще бъде забранено да представляват националните си отбори", заявиха от УЕФА.

"Ако такова нещо се случи, искаме да подчертаем, че ние, английската, испанската, италианската футболна федерация, също и ФИФА и всички наши членки, ще бъдем обединени в опитите си да спрем този циничен проект, който е базиран на егоистичните интереси на няколко клуба във време, в което обществото се нуждае от повече солидарност от всякога. Искаме да благодарим на отборите от другите страни, най-вече френските и немските, че са отказали да участват", допълват от европейската централа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес