Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евро 2016: 8 неща, които не знаете за Исландия

01 юли 2016, 15:26 часа • 10881 прочитания

Исландия прави истински фурор на Евро 2016. Не само заради доброто си представяне, но и заради впечатляващата история, която стои зад успеха на отбора.

Предлагаме ви 8 факта за исландския футбол и Исландия, които може би досега не сте знаели.

1. Един от треньорите е зъболекар

Един от треньорите на Исландия Хеймир Халгримсон работи като забълекар през времето, когато не води отбора. Той работи на остров от 13 кв.км., чието население е по-малко от 5000 души. За Евро 2016 обаче той е треньор на пълен работен ден.

2. 10% от населението на страната са във Франция, за да подкрепят отбора

Населението на Исландия е 330 000 души. 10% от него е във Франция за Евро 2016 и това е безпрецедентен ход, провокиран от първото в историята класиране на Исландия за голям футболен форум.

В Париж исландския защитник Кари Арнасон заяви, че вероятно познава 50% от исландската публика по трибуните.

3. Исландия е най-малката страна, достигала до финалите

С населението си от 330 000 души Исландия е световен рекордьор за най-малката държава, достигала някога финалите. Страната е дори по-малка от Тринидад и Тобаго с население 1,2 млн., която държеше досегашния рекорд.

4. Исландците играят футбол в зали



В Исландия е студено и средната температура през най-топлите месеци е 10 - 13 градуса. По-големият проблем обаче е, че е тъмно. През декември е тъмно през почти 20 часа от денонощието. Погледнато от всякъде, това не са идеалните условия за футбол.

Затова исландската държава е решила проблема чрез инвестиране в последните 15 години в закрити зали с изкуствено тревно покритие.

Исландската футболна асоциация стопанисва 30 зали с големината на стандартно футболно игрище и почти 150 по-малки изкуствени площадки.

5. Вратарят е филмов режисьор



Исландският вратар Ханес Халдорсон е бил филмов режисьор преди да стане футболист. Той дори режисира клипа към песента на Исландия за "Евровизия" през 2012 г. В Баку Грета Саломе и Джонси с песента си "Never Forget"  се класираха за финала и завършиха 20-и.

6. В Исландия има повече вулкани, отколкото футболисти

В страната има регистрирани само 120 професионални футболисти, а вулканите са 126.

7. В Исландия има повече овце, отколкото хора

Така, както вулканите са повече от футболистите, така и овцете в Исландия са повече от населението.

600 000-те овце из целия остров превъзхождат по численост хората почти двойно.

8. В Исландия няма мравки

Исландия е една от малкото държави, в които няма мравки. Най-странното в този феномен е, че учените нямат обяснение за него.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес