Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дортмунд се поразходи в Русия и смаза на ходом Зенит

25 февруари 2014, 20:53 часа • 11480 прочитания

В първи мач от осминафиналната фаза на Шампионската лига финалистът от миналата година „Борусия Дортмунд” с лекота преодоля като гост руския „Зенит” и записа изразителен успех – 4:2.

Мачът започна ударно за германците – още в 4-тата минута Марко Ройс открадна топката в центъра на терена, удържа на напъна на Доменико Кришито и влезе в наказателното поле, където топката стигна до Хенрик Мхитарян и арменецът закова топката в мрежата на Юрий Лодигин - 0:1.

„Зенит” едва изпълниха център, когато „Борусия” направи нова светкавична атака, последва центриране отдясно, през Кришито, Мхитарян спря топката на Ройс и той от воле наниза кълбото за втори път във вратата на домакините - 0:2.

Мизерната вечер за „Зенит” стана още по-лоша в 15-тата минута, когато се наложи Андрей Аршавин да бъде сменен защото разтегна бедрен мускул. На негово място се появи Анатолий Тимошчук.

До края на полувремето „Борусия” контролираше изцяло нещата, като Левандовски и Ройс пропуснаха да увеличат аванса на тима си.

Още в началото на втората част пак Левандовски изпробва рефлекса на Лодигин, а „Зенит” така и не успяваше да направи дори едно опасно положение. И както мачът си вървеше спокойно за германците, руснаците успяха да се върнат в срещата. В 56-тата минута Хълк прехвърли Роман Вайденфелер, но при ситуацията Рондон беше в засада, а двамата с бразилеца бяха един до друг. Венецуелецът опита да добави топката след хубавото изпълнение на Хълк, което обаче беше много слабо, но нацели гредата. След това обаче се намеси Олег Шатов, който намери левия ъгъл на Вайденфелер – 1:2.

Отговорът на „Дортмунд” беше светкавичен – след четири минути игра Роберт Левандовски наказа Лодигин след пас на Писчек, като полякът беше просто изгледан в наказателното поле от руската защита – 1:3.

Головият дъжд на стадион „Петровски” обаче не секваше – в 68-та минута „Зенит” получи за подарък дузпа след пробив на Виктор Файзулин, който просто се блъсна в Лукас Пишчак и това се оказа достатъчно за наказателен удар. Изпълни го Хълк, който със свиреп удар в горния ляв ъгъл реализира дузпата – 2:3.

И докато руснаците се радваха, в ответната атака Левандовски беше изведен по диагонала и с кинжален удар по земя по диагонала пак даде аванс от два гола за германците – 2:4. Това се оказа и последният интересен момент в срещата, като „Борусия” явно реши, че повече няма да се напъва и доигра спокойно мача.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес