Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Червените дяволи се разминаха на косъм с ужасяваща трагедия

27 ноември 2013, 11:09 часа • 25489 прочитания

Самолетът с играчите на „Манчестър Юнайтед“ се размина с трагична катастрофа на летището в Кьолн, където трябваше да кацнат вчера за двубоя от Шампионска лига срещу „Байер Леверкузен“.  Тяхната машина е била на 400м. височина преди да се приземи и изведнъж рязко се е издигнала отново.

Сред пасажерите е настанала суматоха, а стюардесите са се намесили и са опитали да успокоят обстановката, а малко по-късно капитанът е съобщил по говорителите, че в последния момент е издигнал машината, защото е забелязъл изведнъж, че където е трябвало да кацнат вече е имало друг приземен самолет. Всички състезатели от първия тим на „Юнайтед“ заедно с треньорския щаб са били на борда.

„Приземихме се в Германия...  просто...  все още се съвземам от това ужасно преживяване“, написа Рио Фърдинанд малко по-късно в Twitter.

Някои от другите пасажери са били дори по-описателни от него: „Беше си страшничко. Както всичко изглеждаше наред и обстановката бе спокойна, секунди преди да докоснем пистата машината изведнъж се издигна. Никой и не подозираше какво щеше да се случи“.

Добрата новина е, че машината се е приземила благополучно в 17:40 часа немско време. Със сигурност мениджърът Дейвид Мойс не е имал предвид подобен старт на „големия двубой“ за класирането им за финалната фаза на Шампионска лига.

Тази случка веднага върна спомените от трагедията с играчите на „Манчестър Юнайтед“ през 1958г. разиграла се отново на немска земя в подобни условия. Тогава, на 6-ти февруари, загиват 23-ма души, включително 8 футболисти, 8 журналисти и 3-ма членове на клубната управа на „червените дяволи“, в самолетна катастрофа в Мюнхен. При връщане от мач в Белград за Купата на Европейските Шампиони (сегашна Шампионска Лига) срещу „Цървена Звезда“, самолетът прави междинно кацане в Германия за да презареди. Лошото време възпрепятства нормалното излитане на самолета и първите два опита са неуспешни. Третият опит за излитане от пистата се оказва фатален – самолетът катастрофира. Девет футболисти оцеляват,  между които и 20-годишният Боби Чарлтън, както и треньорът Мат Бъзби. Отборът на Юнайтед по това време е бил наричан от пресата "Бебетата на Бъзби".

Иначе съперникът им за двубоя днес е на втора позиция в Бундеслигата само на 4т. от водача „Байерн Мюнхен“.  В група А в Шампионска лига те също заемат 2-ра позиция, със 7т. актив, само на 1т. от водача – „Манчестър Юнайтед“. Веднага след тях са „Шахтьор Донеск“ с 5т. актив. Ясно е, че за са спокойни „червените дяволи“ се нуждаят от победа, но предвид добрата форма на „аспирините“ и лошото преживяване от предишния ден, това няма да е лесно. Можем да се надяваме все пак на един хубав и интересен двубой и дано не се случват повече такива неща.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес