Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бунтове и протести заплашват провеждането на Мондиала

29 май 2014, 13:13 часа • 6644 прочитания

Провеждането на Световното първенство по футбол в Бразилия е под заплаха. Изглежда, че две седмици преди старта, там където футболът е религия може да има тотален провал. Журналист на испанското издание Ас описва и разказва за продължаващите стачки, демонстрациите и протестите срещу шампионата на планетата по футбол. В пет от седемте неспокойни града в Бразилия, на 12 юни ще има мачове.

"Най- лоша е ситуация в Салвадор, столицата на щата Баия. Там на 13 юни ще играят Испания и Холандия. А трети ден в града цари хаос от стачката, на шофьорите на автобуси от градския транспорт. Те искат увеличение на заплатите с 12%. А недоволството им достигна върха на 28 май. Автобусите спряха да се движат и засегнаха живота на 2,8 млн. души, които ежедневно ползват този транспорт", разказва испанския журналист.

По-грозна и брутална е сцената в столицата Бразилия. Там около 2500 души излязоха на бунт пред нацоналния стадион. Облечени в национални носиии, те се изправиха пред 700 полицаи, в това число един кон, въоръжени със сълзотворен газ и травмиращи пистолети.

В Сао Пауло, където ще е церемонията по откриването на Мондиала и мача Бразилия - Хърватия, продължава 35-дневна стачка на учителите и служителите на образователни институции. На 27 май над 2300 души блокираха административния център на града.

В Бело Оризонте, където ще са базирани отборите на Аржентина и Чили, местни здравни центрове са решили да спрат грижите за пациентите в продължение на 48 часа. Това е третото подобно действие в столица на щата Минас Жерайс, за последните три седмици. Исканията на лекарите са по-високи заплати и по-добри условия на труд.

А за гарнитура на общественото недоволство, бунтове и стачки е наводнението в Манаус. В столицата на Амазония е обявено извънредно положение, тъй като се намира в Джунглата и през последните 5 години има постоянни наводнения. Местните искат властите спешно да направят пешеходни пътеки, разказва испанският журналист.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес