Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бразука - топката преминала най-много тестове

06 декември 2013, 12:24 часа • 27953 прочитания

Официалната топка на Мондиал 2014 получава името си през септември 2012 г., след проведено гласуване в Бразилия, включващо 1 милион футболни фена. "Brazuca" е местен термин, който означава "бразилски". Дизайнът вплита традиционните многоцветни „гривни на желанията”, които бразилците носят.

В историята на производство на топки за различни първенства, "Бразука" е преминала най-много тестове, продължили две и половина години и  включващи повече от 600 от най-добрите играчи в света, и 30 отбора от 10 страни на три континента. Те дават гаранция, че е подходяща за игра при всякакви условия. Клубове, които са участвали при тестовете са "Милан", "Байерн Мюнхен", "Палмейрас" и "Фулминезе". Сред играчите, които вече са тествали топката, са имената на световни футболни звезди като Лео Меси, Икер Касияс, Бастиан Швайнщайгер и Зинедин Зидан.

Технологията при изработването на "Бразука" е идентична с тази на "Tango 12" (Евро 2012), "Cafusa" (Купа на конфедерациите 2013 г.), катко и все по-популярната топка на Шампионската лига на УЕФА. Но има нова структурна иновация – уникалната симетрия на шестте идентични панела, които ще осигурят по-добро сцепление, докосване, стабилност и аеродинамика на терена.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес