Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Управителят на Либийската централна банка избяга от страната

30 август 2024, 16:08 часа • 2846 прочитания

Управителят на Централната банка на Либия Садик ак-Кабир и други високопоставени банкови служители са били принудени да напуснат страната, за да "защитят живота си" от потенциални атаки на въоръжените милиции. Това съобщи в. "Файненшъл таймс".

Отвличат банкови служители

"Милициите заплашват банковите служители, а понякога отвлича децата и близките им, за да ги принуди да отидат на работа", каза за вестника централният банкер по телефона.

Още: Петролната криза в Либия ескалира: Две големи находища са извън строя

Той добави, че опитите на временния премиер Абдел Хамид Дбейба да го смени са незаконни и противоречат на договорените с ООН споразумения за контрол на централната банка.

Кризата около контрола на Либийската централна банка създава още по-голямо нестабилност в страната, която е голям производител на петрол, но е разделена на източни и западни фракции, които враждуват и се ползват от подкрепата на различни сили, сред които Турция и Русия.

Мисията на ООН за подкрепа в Либия призова по-рано тази седмица за слагането на край на едностранните решения, премахването на "форсмажора" за петролните полета, спиране на ескалацията и използването на сила, както и защитата на служителите на централната банка.

Напрежение в Либия вдигна ударно цената на петрола

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес