Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уорън Бъфет вече има повече американски държавни облигации от Фед

08 август 2024, 15:08 часа • 686 прочитания

Инвестиционният холдинг на Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway, увеличава притежанията си на американски краткосрочни държавни облигации. В края на второто тримесечие дружеството е държало 234,6 милиарда долара в краткосрочни съкровищни ​​бонове, издадени от Управлението за федерален резерв (Фед) на САЩ, което е с 81 процента повече, отколкото приблизително 130-те милиарда долара в ценни книги, които притежаваше в края на 2023 г., предаде Си Ен Би Си.

Облигациите, държани от холдинга също така надминават значително по обем тези, притежавани от Фед, които към миналата седмица възлизаха на 195,3 милиарда долара.

Покупките на холдинга на Бъфет са отражение на невъзможността да се придобиват ценни книги с безрискова норма на възвръщаемост от 5 процента, предлагана от държавните облигации.

Още: Милиардерът Уорън Бъфет най-накрая разкри мистериозната компания, в която инвестира милиарди

Някои инвеститори обаче се опасяват, че американският предприемач смята, че американския фондов пазар се е влошил. Преди Бъфет е набирал средства, когато е виждал малко атрактивни възможности за инвестиране поради завишени пазарни оценки.

Печалби от 12 милиарда годишно

Краткосрочните държавни облигации, с падеж 1 месец, носят доходност от 5,33 процента, за тези с падеж 3 месеца доходността е 5,22 процента, а за 6-месечните облигации - 4,95 процента.

Очаква се тези лихви да генерират безрискови печалби от около 12 милиарда долара годишно за Berkshire Hathaway, или тримесечни печалби от около 3 милиарда долара, пише БТА.

Още: Топ 3 съвета на Уорън Бъфет за това как да изградите богатство

На годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway през май Бъфет нарече съкровищните бонове "най-сигурната инвестиция, която съществува".

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес